Ce am citit în 2018

      Niciun comentariu la Ce am citit în 2018
Agenda 2018

Acum că anul 2018 se apropie de final, am zis să fac ca în fiecare an o listă cu cărţile citite anul respectiv, ca un fel de retrospectivă literară. Trebuie să recunosc că anul 2018 a fost cel în care nu am reuşit să citesc mai multe de jumătate din cărţile pe care mi le-am propus, dar nu pot să zic că îmi pare rău, pentru că cele 50 de cărţi pe care le-am terminat anul acesta au fost, zic eu, nici multe, nici puţine. Singurul lucru pe care îl regret este faptul că nu am ajuns să citesc mai mult, dar timpul mi-a stat împotrivă de data aceasta. Simt cumva că anul 2019 va fi un an literar mai bun pentru mine şi voi citi mai mult. Acum o să continui, după cum v-am obişnuit pe cei care îmi citiţi blogul, cu lista cărţilor citite de mine anul acesta, dar am să adaug ceva nou. Anul acesta o să scriu la fiecare titlu citit şi un citat, deorece am o agendă plină. Agenda „Paulo Coelho” a fost anul acesta prietena mea de nădejde şi cea care m-a ajutat să nu las să treacă o zi fără să citesc, pentru că în fiecare zi mi-am propus să trec în ea un citat din cartea pe care o citesc. Astfel am acum o agendă plină de citate pe care să le răsfoiesc oricând pentru a-mi aduce aminte de ceea ce am citit. Din nou, lista de mai jos nu este în ordinea preferinţelor mele, doar ordinea în care le-am citit.

Cărţile citite de mine, miss_shady, anul acesta sunt:

  1. Zile de Crăciun” – Jeanette Winterson („Am mâncat. Am băut. M-am întrebat de ce e dragostea atât de dificilă şi viaţa atât de scurtă. M-am dus la culcare.”)
  2. Prinţul de hârtie” – Erin Watt („Familia care luptă împreună, rămâne împreună.”)
  3. Oraşul de Sticlă” – Cassandra Clare („Isabelle, care nu fusese niciodată mare cititoare, întotdeauna îi invidia pe ceilalţi pentru abilitatea lor de a se pierde într-o carte”)
  4. Fata care citea în metrou” – Christine Feret-Fleury („Vorbea despre cărţi ca despre oameni vii – prieteni vechi, adversari redutabili câteodată, unii remarcându-se ca adolescenţi sfidători, iar alţii, ca nişte doamne în vârstă care coseau pe canava în faţa focului. Există în biblioteci, susţinea el, savanţi arţăgoşi şi femei îndrăgostite, furii dezlănţuite, ucigaşi potenţiali, băieţi zvelţi, de hârtie, întinzând mâna unor tinere firave a căror frumuseţe se dezintegrează pe măsură ce se schimbă cuvintele care o descriu.”)
  5. Etajul o mie” – Katharine McGee („Dar singurul băiat pe care Avery îşi dorea cu adevărat să îl sărute era cel căruia nu ar fi putut niciodată să-i ofere un sărut.”)
  6. Prietena mea genială” – Elena Ferrante („Dacă nu există iubire, devine aridă nu doar viaţa oamenilor, ci şi a oraşelor.”)
  7. Calendar Girl” vol.2 – Audrey Carlan („Prietenii sunt familia pe care ţi-o alegi.”)
  8. Suge-o, Andrei!” – Andrei Ciobanu („Ei bine, ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să ţi se întâmple.”)
  9. Încetează cu minciunile tale” – Philippe Besson („Să cred că te pot iubi e, poate, o toană, dar mă gândesc la asta. Nu sper nimic de la tine, decât să te privesc, să te aud vorbind, să te văd zâmbind, să te sărut. Dorinţa nu e localizată, nu e decât o dorinţă de apropiere.”)
  10. Amalia” – Liza Karan („Nu poţi renunţa la ceea ce te ajută să-ţi înalţi sufletul. Aminitrea e cea care te împinge de la spate atunci când visul nu are încă forţa necesară de-a te face să-l atingi. Amintirea e cea care-ţi spune – „mai încearcă, şi eu am fost un vis cândva!”)
  11. Viaţa secretă a marilor scriitori” – Robert Schnakenberg („Agatha Christie: Vorbe de duh: „Nu face niciodată un lucru pe care alţii îl pot face pentru tine”.”)
  12. Ultima vrăjitoare din Transilvania” vol.1 – Cristina Nemerovschi („Cât de trist, m-am gândit, cum ucid oamenii lucrurile frumoase doar pentru că îi înspăimântă. Doar pentru că nu le pot înţelege. În curând, îmi spuneam mereu, oamenii vor rămâne înconjuraţi numai de chestii mediocre, pentru că pe astea le pot înţelege. Pentru că lucrurile mediocre nu-i ameninţă cu nimic.”)
  13. Ultima vrăjitoare din Transilvania” vol.2 – Cristina Nemerovschi („Iubirea a fost adevăratul meu blestem, nu tot ce a urmat.”)
  14. Ultima vrăjitoare din Transilvania” vol.3 – Cristina Nemerovschi („Iubirea complică întotdeauna lucrurile. Te face să alegi invers de cum s-ar aştepta cei care te cunosc şi te apreciază pentru ce eşti”)
  15. Cincizeci de nuanţe ale feminismului” („Să ştii ce nu vrei e una. Să descoperi ce vrei e un cu totul alt fel de aventură.”)
  16. Cinder” – Marissa Meyer („Se trezi sărutându-l doar pentru că voia s-o facă. Voia ca el să ştie că ea voia s-o facă. Nu-şi dădu seama cât de tare îşi dorea ca el s-o sărute până ce nu deveni destul de limpede că el n-avea intenţia s-o facă.”)
  17. Calendar Girl” vol.3 – Audrey Carlan („Sufletele pereche se simt unele pe altele într-un mod care nu poate fi descris în cuvinte.”)
  18. Povestea slujitoarei” – Margaret Atwood („Vreau să fiu ţinută în braţe şi să-mi fie rostit numele. Vreau să fiu preţuită în feluri în care acum nu sunt; vreau să fiu mai mult decât preţuită.”)
  19. 101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă” – Eugen Istodor („Îmi plac cărţile care dansează sub ochii mei, îmi plac cărţile şchioape, pe care le salvează o singură propoziţie, cărţile extremiste care au o singură idee inventată şi reinventată până la saturaţie, în o mie de feluri.”)
  20. Mâţa Vinerii” – Doina Ruşti („De la ea am învăţat că, dacă vrei ceva, trebuie să ceri. În niciun caz nu aştepţi, ca prostul, să-şi dea seama alţii de ce-ai tu nevoie.”)
  21. Am ucis-o pe Seherezada” – Joumana Haddad
  22. „Cum să fii fericit în România” – coordonator Oana B („… dacă accepţi să scrii despre fericire în România, atunci trebuie să dovedeşti că fericirea este cu putinţă într-un loc consacrat istoric al nefericirii.”)
  23. Unde ai dispărut, Bernadette?” – Maria Semple („Şi o să vă spun un mic secret despre viaţă. Credeţi că acum este plictisitor? Ei bine, de acum înainte devine din ce în ce mai plictisitor. Cu cât învăţaţi mai repede că de voi depinde să faceţi viaţa interesantă, cu atât mai bine o să vă fie.”)
  24. Trandafirul şi hangerul” – Renee Ahdieh („În magie, ca şi în viaţă, înşelăciunea se dovedeşte adesea cea mai bună cale de a-ţi înfrânge duşmanii”)
  25. Bărbatul care n-a mai sunat” – Rosie Walsh („Dedic această carte celor pe care i-a surprins că n-au mai fost sunaţi. Mai ales celor care nu şi-au închipuit că le va păsa.”)
  26. Căsătorie de plăcere” – Tahar Ben Jelloun („Tu crezi că bunătatea rezolvă problemele, dar, dimpotrivă, bunătatea e o amăgire care te va face să pari prost, iar alţii vor profita de asta ca să-ţi şterpelească tot. Aşa că, te rog, gata cu naivitatea, viaţa-i o luptă, nu un picnic drăguţ, primăvara, la care toate merg bine şi toată lumea iubeşte pe toată lumea. Trezeşte-te!”)
  27. Şi v-am spus povestea aşa” – Florin Bican („Împărăţia cea adevărată e-n sufletul omului. Pe aceasta trebuie să o păzim. Şi dacă o păzim cum se cade, fiecare din noi, nici împărăţiile din afară nu vor putea fi smintite.”)
  28. Slam. Din dragoste pentru Layken” – Colleen Hoover („El râde. Îmi place râsul lui. Nu-mi place că-mi place râsul lui.”)
  29. Vremuri de sânge şi străluciri de stele” – Laini Taylor („Îndurarea atrage îndurarea, la fel cum măcelul atrage măcel. Nu ne putem aştepta ca lumea să fie mai bună decât o facem noi să fie.”)
  30. Wishtree” – Katherine Applegate („Hollows are proof that something bad can become something good with enough time and care and hope.”)
  31. Dulce supunere” – Maya Banks („Când un bărbat nu e dispus să-şi asune responsabilităţile, o femeie nu are încotro decât să preia frâiele. De multe ori trebuie să se gândească la copii. La ea. La familie. Drept urmare, femeile şi-au dat seama nu numai că sunt capabile, dar de multe ori sunt mai pricepute la conducerea gospodăriei decât bărbaţii.”)
  32. Jurnalul unui Adam” vol.1 – Bogdan Marcu („De ce închid oamenii ochii atunci când se sărută? Pentru a lăsa sufletele să se apropie. Pentru a lăsa ca focul iubirii să mistuie tot ce-i rău. Pentru a înlătura tot răul din lume şi a trăi pur.”)
  33. Jurnalul unui Adam” vol.2 – Bogdan Marcu („Sunt oameni cărora le spui mii de cuvinte şi nu înţeleg nimic. Şi oameni cărora nu le spui nimic, dar înţeleg totul doar privindu-te.”)
  34. Scrisori din insula Guernsey” – Mary Ann Shaffer & Annie Barrows („Bărbaţii din cărţi sunt mult mai interesanţi decât cei din viaţa reală”)
  35. Un bărbat pe nume Ove” – Fredrik Backman („În ziua de azi, lumea înlocuieşte orice cu asemenea repeziciune, încât toată priceperea de a construi lucruri durabile a devenit inutilă. Nimănui nu-i mai pasă de calitate.”)
  36. Calendar Girl” vol. 4 – Audrey Carlan („Uneori amintirile dor, chiar şi cele cu adevărat frumoase.”)
  37. 26 Kisses şi un happy-end” – Anna Michels („Ăsta e un sărut care a aşteptat mult, foarte mult timp să se întâmple.”)
  38. Ghid de vicii şi virtuţi pentru gentlemeni” – Mackenzi Lee („Şansa este mereu de partea celor uşuratici.”)
  39. nymphette_dark99” – Cristina Nemerovschi („Relaţiile cele mai interesante pe care le ai cu oamenii sunt alea pe care nu le poţi încadra cu uşurinţă într-o categorie certă.”)
  40. Noduri” – Domenico Starnone („E stupid să regreţi trecutul, cum la fel de stupid e să alergi mereu după noi începuturi.”)
  41. Harry Potter şi copilul blestemat” – John Tiffany & Jack Thorne („E greu să trăieşti în aceeaşi casă cu oameni care au rămas blocaţi în trecut, nu-i aşa?”)
  42. Urmaşii de sânge şi os” – Tomi Adeyemi („Adevărul taie precum cel mai ascuţit cuţit pe care l-am văzut vreodată.”)
  43. Ciocolată, Dragoste şi Crăciun” – Anne K. Joy
  44. Cu dragoste, Moş Crăciun” – Anne K. Joy („În schimb, ştiam că viaţa e atât de scurtă cât o respiraţie, că trebuie trăită fără să stai prea mult în loc, fără să te gândeşti la următorul pas. Mai ştiam un lucru: că-l doream şi voiam să ne posedăm reciproc.”)
  45. Sărută-mă sub vâsc” – Anne K. Joy („Nici păcatele trecutului, nici distanţa nu pot separa sufletele pereche.”)
  46. Răpeşte-mă de Crăciun” – Anne K. Joy
  47. Un Crăciun cu bucluc” – Anne K. Joy („Să te încrezi într-un străin nu era tocmai ideal. De cele mai multe ori te surprind neplăcut chiar apropiaţii, cei pe care-i cunoşti de câţiva ani sau de o viaţă.”)
  48. Eu şi Moş Crăciun” – Matt Haig („Cum să vă spun, Elfhelm este un loc magic şi, ca să vezi locurile magice, trebuie să crezi în magie.”)
  49. O fată ca ea” – Marc Levy („-Ar trebui să ştii că unele tăceri spun mai multe decât nişte vorbe inutile.”)
  50. O zi de decembrie” – Josie Silver („Poate că va fi iubirea vieţii mele sau poate că va fi îngrozitor, dar, oricum ar fi, sunt intrigată şi mai mult decât dispusă să-mi desprind părul.”)

Sper că anul următor voi avea mai mult timp pentru citit, până atunci, vă urez tuturor spor la citit şi un 2019 plin de cărţi bune!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.