„101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă” – Eugen Istodor

Eugen Istodor - 101 cărţi româneşti de citit într-o viaţăTrebuie să recunosc că nu am citit cărţi de genul „101 cărţi” sau „1001 cărţi”, deoarece am zis că sunt ca nişte reviste sau cărţi fără mare importanţă şi nu fac altceva decât să adauge chestii pe lista mea de lucruri de făcut. Iar când am primit cartea asta, am crezut că o să fie uşor şi rapid de citit, ca o trecere în revistă a unor titluri, dar ce am descoperit în „101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă” a fost mult mai mult decât orice crezusem la început. Felul în care este scrisă şi înformaţiile prezentate sunt atât de interesante încât pot spune că am savurat-o. Şi, deşi iniţial credeam că o să o citesc într-o zi, mi-a luat o grămadă de timp să o termin tocmai pentru că vroiam să reţin cât mai mult din ce scrie pe acolo.

Cartea „101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă” este împărţită în capitole mici în care ne este prezentată câte o carte (cu anul apariţiei şi autorul ei), pe scurt, iar apoi este citat un om, un cititor obişnuit, căruia i-a plăcut cartea şi ne împărtăşeşte opinia lui/ ei despre ea. La sfârşit avem o listă cu autorii menţionaţi în carte şi câteva cuvinte despre vieţile lor, prezentate într-un mod comic, care te face să îi vezi ca pe oamenii normali care au fost. Şi prezentarea aceasta este scrisă într-un fel comic, care m-a amuzat grozav. La început nu m-am aşteptat să conţină atâtea informaţii despre autori şi cărţile lor, dar se pare că am avut o părere superficială despre cartea asta. Este interesant să o citeşti pe îndelete, să încerci să o savurezi şi să reţii cât mai multe date despre fiecare autor şi operă menţionate. Şi asta ia timp. Iar recomandările celor cărora le-au plăcut cărţile astea sunt interesante şi ele, dar cel mai grozav este că aceşti oameni sunt oameni de toate categoriile de la taximetrişti până la filosofi, fiecare scriind despre ce şi de ce le-a plăcut. Recunosc că, după ce am terminat cartea asta, am rămas cu o scurtă listă de cărţi pe care aş vrea să le citesc într-o zi, cărţi dintre cele despre care nu aş fi crezut că m-ar fi interesat vreodată, fiind diferite de ceea ce citesc eu în mod obişnuit, dar care au fost în aşa fel prezentate încât mi-au stârnit curiozitatea.

Recomand cartea asta celor care vor o inspiraţie în alegerea următoarelor cărţi pe care să le citească, celor care vor să afle informaţii pe scurt, scrise într-un mod comic, despre autorii români care au scris opere semnificative pentru literatura noastră şi celor care vor să descopere o altfel de carte, o carte care aparent este într-un fel şi mai apoi descoperi că este ceva care merită timpul tău.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.