„Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood

Margaret Atwood - Povestea slujitoareiDupă ce am citit câteva recomandări pentru această carte şi tot auzeam pe cei din jurul meu că vorbeau despre ea, am fost curioasă să aflu şi eu despre ce e vorba şi dacă toate aceste zvonuri despre cartea asta sunt adevărate. Citind-o pot doar să zic două lucruri: în primul rând, nu este genul de carte cu care mi-ar plăcea să îmi ocup zilele (mai e şi mare, grea şi cartonată… deci alegerea „ideală” de carte pe care să o iau peste tot cu mine), prefer alt gen de cărţi, iar, în al doilea rând, felul în care este scrisă, toate detaliile acelea şi descrierile interminabile mă fac să le citesc mai greu, deoarece mă plictisesc (prefer să îmi zică pe scurt cum era decorul/ vremea/ oamenii şi nu să ocupe chestia asta jumătate din carte, ca abia apoi să se petreacă cu adevărat ceva). Dar, din punct de vedere al poveştii, cartea este interesantă şi te pune puţin pe gânduri şi te face să îţi pui întrebări referitoare la viitor şi să te bucuri de libertăţile pe care le ai în prezent.

Acţiunea cărţii se petrece în America, cândva în viitor, într-un moment în care se instaurează forţat un nou regim, care privează toate femeile de libertate şi drepturi. Toate femeile sunt apoi împărţite în categorii, fiecare cu rolul ei şi cu anumite sarcini de îndeplinit. Una dintre aceste categorii este cea a Slujitoarelor, care sunt femeile folosite de familii înstărite şi cu poziţii importante pentru a da naştere copiilor. Astfel, bărbaţii importanţi din societate întreţin relaţii sexuale cu Slujitoarele (soţiile lor fiind de faţă) şi dacă acestea rămân însărcinate, după naştere sunt plasate la alte familii, iar copiii lor rămân cu familia tatălui. Personajul principal al acestui roman este „Offred” (nu este numele ei adevărat, doar împrumută numele bărbatului care este şeful casei în care este plasată), o femeie din prima generaţie de Slujitoare. Din carte aflăm că înainte de instaurarea regimului ea avea o familie (soţ şi copil) despre care nu mai ştie nimic, iar acum încearcă să se adapteze în noua societate. Dar atunci când începe să încalce regulile, toate acţiunile o duc către un viitor sumbru. Dacă jumătate din această carte nu ar fi descrierea societăţii, noilor norme şi ordine sociale, mi-ar fi plăcut mult mai mult. Este interesant felul în care societatea aşa cum o cunoaştem noi se poate schimba de la un moment la altul, fără drept de replică şi ne face să ne gândim puţin la ceea ce avem şi să apreciem mai mult prezentul, pentru că cine ştie ce ne poate aduce viitorul. Nu pot să zic că îmi pare rău că am citit această carte, deoarece chiar a fost interesantă, dar atmosfera în care te introduce e puţin deprimantă şi m-a făcut să îmi imaginez o lume pe care nu mi-aş fi dorit să mi-o imaginez vreodată.

Recomand cartea asta dacă nu eşti o persoană care se deprimă uşor (pentru că lumea descrisă în cartea asta e una de coşmar), celor care vor să citească despre ce li se poate întâmpla în viitor (dacă nu sunt atenţi în jur şi nu tratează lucrurile care apar pe parcursul vieţii cu seriozitate) şi celor care au răbdare să treacă peste descrieri pentru a descoperi o lume nouă îngrozitoare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.