„Urmaşii de sânge şi os” – Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi - Urmaşii de sânge şi osAbia am aşteptat să citesc cartea asta având în vedere că a fost bestseller internaţional şi nominalizată „Best YA of 2018”, acesta fiind şi motivul pentru care am vrut să o citesc înainte de finalul anului şi înainte să mă apuc de cărţile cu tematică de Crăciun. Ce pot să zic de la început despre cartea asta este că este destul de interesantă, deoarece are toate ingredientele să fie considertă bună de către cititori, îmbinând magia cu normalul şi arătând problemele sociale actuale ca parte dintr-o istorie care se repetă. Chiar era undeva descrisă: „Black Panther With Magic & Harry Potter meets Game of Thrones”. Pe bune că descrierea asta i se potriveşte de minune! Ideea e că se ia un pic de magie, un rege crud, care vrea ca magia să dispară şi o poveste de dragoste interzisă. Aşa că nu am decât cuvinte de laudă la adresa cărţii ăsteia. Mi-a plăcut totul la ea şi cel mai bine mi-a părut că nu m-am lăsat impresionată de numărul mare de pagini, pentru că se citeşte atât de repede încât până să îţi dai seama, ai şi terminat-o.

„Urmaşii de sânge şi os” este o călătorie pentru restaurarea magiei, într-o lume dominată de un rege însetat de răzbunare, deoarece magia i-a omorât familia. Zelie este o copilă care a supravieţuit Raidului prin care regele a întrerupt legătura dintre oameni şi magie. Ea are misiunea de a aduce magia înapoi şi pleacă neînfricată împreună cu fratele ei şi prinţesa, fiica regelui, în căutarea unei insule unde acest lucru este posibil. Călătoria este una plină de peripeţii, avându-l ca duşman pe rege, care nu se va opri de la nimic pentru a îi împiedica şi pe fiul acestuia, care oscilează între a fi de partea tatălui sau a lor. Primejdia îi pândeşte la fiecare pas şi războinici şi animale sălbatice abia aşteaptă să pună mâna pe ei. Pe fundal se conturează şi povestea de dragoste dintre Zelie şi prinţ, Inan, ea reuşind să capete înceredere în duşmanul ei de moarte, dar această dragoste este cea care îi poate aduce sfârşitul. Iar cel mai impresionant e finalul total neaşteptat. Mi s-a părut interesantă cartea asta, mai ales pentru că, deşi mare ca număr de pagini, am citit-o imediat, iar când am ajuns la sfârşit am regretat doar că am terminat-o aşa de repede. Abia aştept continuarea… Am chiar şi o amintire simpatică din troleu când am găsit un loc şi cum citeam eu liniştită o doamnă mă felicită că citesc „Biblia” (fără coperta de hârtie, cartea este neagră şi simplă, fără desene, aşa că săraca doamnă a zis că sunt religioasă). Îmi plac cărţile cu magie şi, cu toate că nu prea îmi plac cele cu răboaie şi lupta pentru putere, cartea asta mi s-a părut bine scrisă, pentru că nu m-a pierdut cu descrieri inutile, ba chiar m-a ţinut „prinsă” până la ultima pagină. Iar sfârşitul emoţionant mi-a depăşit aşteptările, astfel încât pot să spun că a meritat fiecare clipă petrecută în compania acestei cărţi şi am savurat din plin fiecare filă.

Recomand cartea asta tuturor iubitorilor de fantasy, celor cărora le place literatura pentru tineri şi adolescenţi, dar şi celor care caută un sens mai profund în spatele acţiunii unei cărţi, pentru că această carte este mai mult decât un simplu roman, este o poveste plină de intrigi şi de lecţii de viaţă pentru oricine poate să citească printre rânduri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.