„Încetează cu minciunile tale” de Philippe Besson

Philippe Besson - Încetează cu minciunile talePrivind printre rafturi pline de cărţi la Târgul de Carte Gaudeamus, mi-a sărit în ochi coperta acestei cărţi, cu tipul acela care părea rebel şi stătea pe iarbă, parcă fără griji. Şi asta m-a atras la ea. Dar ce nu ştiam pe atunci era cât de „rebel” era de fapt, iar aici când am zis „rebel”, vroiam de fapt să zic gay. Ei bine, am încercat să trec peste toate preconcepţiile mele şi am zis că poate totuşi este o carte bună, până la urmă, dar nu pot să zic că m-a dat pe spate în vreun fel. Adică după ce am trecut peste şocul că naratorul este gay (cumva în ultima vreme tot dau peste cărţi de dragoste dintre gay), am găsit o poveste cu o descriere frumoasă a unui sat francez care a evoluat de-a lungul timpului. Un alt avantaj a fost că este o carte mică, pe care am reuşit să o termin repede (în două zile am terminat-o cu ea) şi a fost şi uşor de transportat. Deci nu este un „must-read”, dar poate fi o lectură plăcută (mai ales dacă eşti gay).

În „Încetează cu minciunile tale” este vorba de povestea de dragoste interzisă (v-am zis că erau gay) dintre Philippe şi Thomas, doi colegi de liceu, care au început să se vadă în secret. Povestea ne plimbă între trecut şi prezent, de la copilăria autorului până în prezent, oferindu-ne astfel câteva detalii relevante. Cartea este împărţită în trei părţi: copilăria cu povestea de dragoste, prezentul în care naratorul se întâlneşte întâmplător cu fiul iubitului său din copilărie şi finalul, unde se îmbină durerea şi tristeţea pierderii iubitului. Dacă vă uitaţi la titlu şi vă gândiţi că ăştia doi se minţeau o grămadă, ei bine, daţi-mi voie să vă uimesc! Titlul cărţii este, de fapt, la o expresie folosită de mama naratorului, atunci când acesta era mic şi i-o tot repeta atunci când era exasperată de chestiile pe care acesta la inventa. Acum faptul că inventa chestii nu era neapărat un lucru rău, pentru că aşa a ajuns un autor de succes. Primul lucru pe care l-am gândit atunci când naratorul a declarat că era gay a fost: „Cum naiba dau peste cărţile astea cu gay?”, dar am încercat să văd dincolo de asta, aşteptând să văd, dacă este ceva de capul poveştii ăsteia. Trebuie să menţionez aici că nu am nimic cu oamenii gay, fiecare face ce vrea în viaţa lor particulară, dar parcă să citesc chestii din astea nu îmi vine aşa uşor (probabil că dacă m-ar fi avertizat cineva înainte că e o poveste din asta, nu aş fi luat cartea). Am avut chiar prieteni gay şi sunt super de treabă, dar nu vreau să ştiu ce fac ei în dormitorul lor! Povestea de dragoste este tensionată şi există un factor de risc să nu fie prinşi cei doi amanţi, dar mi-a plăcut cadrul şi descrierea locului unde au copilărit, parcă îmi şi imaginam decorul! Per total, nu pot să zic că mi-a plăcut atât de mult cartea, dar a fost interesantă.

Recomand cartea asta în primul rând celor care nu au probleme cu persoanele gay, pentru că dacă nu puteţi trece peste acest aspect nu veţi aprecia cartea, celor care vor o lectură uşoară, la propriu şi la figurat sau celor care vor să citească o poveste de dragoste mai diferită, dar nu mai puţin intensă!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.