„Viaţa secretă a marilor scriitori” de Robert Schnakenberg

Viaţa secretă a marilor scriitoriDupă ce auzisem câte ceva despre cartea asta, am văzut-o într-o zi într-un raft şi coperta ei mi-a furat un zâmbet. E atât de mişto coperta, cu toate bârfele şi titlurile ei, de parcă ar fi coperta unui ziar de scandal şi nu a unei cărţi. Aşa că am fost imediat tentată să o iau acasă. Ceea ce pot să zic despre cartea asta după ce am citit-o e că este exact cum mi-am imaginat: parcă ar fi un ziar de scandal, care cuprinde toate bârfele şi lucrurile mai puţin cunoscute din viaţa scriitorilor cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi. În mare parte, mi-a plăcut pentru că este drăguţ scrisă şi are un fel aparte de a te face să zâmbeşti şi la sfârşit să zici: „Ştiam eu că toţi scriitorii aceştia au fost şi ei, de fapt, oameni, cu bune şi rele şi nu doar nişte perfecţi!”

Pentru cei care au studiat litere sau limbi străine această carte este un deliciu. Conţine vieţile secrete şi mai puţin secrete ale unor autori cunoscuţi precum Shakespeare, Kafka, Dickens sau Fitzgerald, dar acestea sunt doar câteva dintre numele menţionate în carte. De fapt, sunt prezentaţi 39 de scriitori, dintre cei foarte cunoscuţi, cât şi alţii mai puţin cunoscuţi (de mine cel puţin). Fiecare capitol conţine o scurtă prezentare a autorului, apoi povestea vieţii lui, presărată cu câteva picanterii, ca să dea bine, iar apoi continuă cu informaţii mai puţin cunoscute despre autorul respctiv. Unul din lucrurile care mi-au plăcut la cartea asta a fost felul uşor de citit în care a fost alcătuită, adică exact ca şi cum ar fi un ziar de scandal, de unde aflăm despre viciile fiecărui scriitor, că doar au fost şi ei oameni obişnuiţi! Un alt lucru care mi-a plăcut a fost felul comic în care autorul prezintă toate aceste informaţii, felul în care este scrisă descrierea fiecărui scriitor şi metehnele lui. Şi am uitat să menţionez că pe copertă, avem scris: „Tot ce nu ţi-au spus profesorii despre romancieri, poeţi şi dramaturgi celebrii”, lucru care m-a făcut mai curioasă în legătură cu conţinutul decât eram deja. Poate dacă ni s-ar fi spus toate informaţiile astea la şcoala orele de literatură ar fi fost mai interesante.

Recomand cartea asta tuturor care vor să ştie mai multe despre scriitorii faimoşi, celor care ştiu că fiecare om are o parte bună şi una mai puţin bună, dar asta face lumea mai interesantă şi celor cărora le plac bârfele, pentru că după ce citesc cartea asta o să aibă ceva material să bârfească cu prietenii o vreme.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.