„Scrisori din insula Guernsey” de Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows - Scrisori din insula GuernseyAm ales această carte ca lectură în scurta mea vacanţă la mare, deoarece mai mulţi o lăudau şi am fost curioasă să o citesc. Adevărul este că nu caut lecturi uşoare atunci când plec undeva, ci cărţi al cărui subiect să îmi placă, căci altfel risc să car cu mine o carte degeaba, fără să ajung să o citesc. Deci articolele acelea cu cărţi perfecte pentru vacanţa de vară nu prea sunt pe placul meu, prefer să mă uit frumos în bibliotecă sau într-o librărie şi să văd ce carte îmi face cu ochiul, apoi citesc prima pagină şi dacă mă inspiră o pun în bagaj. Aşa a fost şi cu această carte. Dintr-un morman imens de cărţi, mi-a plăcut titlul, am răsfoit-o puţin şi am luat-o cu mine. Şi a fost o alegere foarte reuşită, deoarece a fost o companie plăcută pe plajă şi la terasă.

Cartea asta este o colecţie de scrisori dintre o scriitoare, Juliet Ashton şi prietenii ei. Juliet încearcă să găsească un subiect pentru noua ei carte şi într-o zi a primit o scrisoare de la un bărbat de pe insula Guernsey în care îi povesteşte despre pasiunea lui pentru lectură şi despre lumea de pe insulă. Astfel Juliet află despre o anume Elizabeth, care a pus bazele unui club de lectură, pentru a scăpa de realitatea ocupaţiei germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Curând Juliet se hotărăşte să scrie o carte despre locuitorii insulei, despre clubul de lectură şi despre Elizabeth şi pentru asta ea se duce să locuiască pe insula Guernsey. Acolo se bucură de compania locuitorilor insulei şi îşi găseşte dragostea. Cartea este scrisă foarte interesant, iar personajele sunt uşor de îndrăgit. Mi-a plăcut foarte tare ideea de club de lectură în acea perioadă şi mai ales faptul că fiecare locuitor citea o carte şi îi plăcea autorul şi apoi vorbea numai despre acel autor. Era ca şi cum cărţile îşi alegeau cititorii şi nu invers. Şi ce mi s-a părut interesant a fost faptul că nemţii care ocupaseră insula au tolerat ideea unui club de lectură cu toate că în rest erau foarte stricţi. Într-adevăr cartea asta a fost o alegere bună pentru a fi citită în vacanţă şi felul în care este scrisă o face uşor de citit.

Recomand cartea asta celor care pleacă în vacanţă şi vor o carte care să le fie ca un prieten bun, o carte frumoasă, cu o poveste interesantă şi nişte personaje minunate, dar şi celor care nu plecă din oraş şi vor să citească în mijloacele de transport în comun, deoarece fiind alcătuită din scrisori, nu rămâi în suspans când trebuie să cobori la următoarea staţie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.