„Evadare din biblioteca domnului Lemoncello” – Chris Grabenstein

Chris Grabenstein - Evadare din Biblioteca domnului Lemoncello
Chris Grabenstein – Evadare din Biblioteca domnului Lemoncello

V-am mai spus până acum că ador cărţile pentru copii? Ei bine, pentru cei care acum citesc primul articol scris de mine, dar şi pentru cei care deja ştiau, mă voi repeta şi vă voi mai spune încă o dată (şi nu promit că va fi ultima oară) că iubesc cărţile destinate copiilor. Probabil sufletul meu este încă tânăr şi cu siguranţă voi face tot posibilul să rămână astfel, dar câteodată simt nevoia să citesc cărţile noi care apar. Această nevoie vine din dorinţa de a compara. Copiii de astăzi sunt foarte diferiţi de cum am fost noi la vârsta lor, iar asta nu este neapărat un lucru rău. Mi se pare extrem de interesant să văd ceea ce citesc cei mici şi cei mari şi mă gândesc la faptul că pe vremea mea (da, ştiu, pare că aş fi o bunicuţă de o sută de ani când zic asta) tinerii citeau anumite cărţi, iar acum citesc cu totul şi cu totul altceva. Ba chiar şi literatura pentru copii a evoluat, acum fiind publicate anual o mulţime de cărţi pentru cei mici, una mai interesantă ca alta, pline de ilustraţii îndrăzneţe, amuzante şi drăguţe. Aşa că nu e de mirare că sunt captivante şi copiii le adoră. Eu, pe de altă parte, sunt curioasă din fire şi îmi doresc să descopăr tot ce îi atrage şi uimeşte pe micii cititori, ajungând astfel să citesc o grămadă de cărţi pentru ei. Ţin minte când am văzut prima dată această carte, cum mi-am dorit să aflu de ce ar vrea cineva să evadeze dintr-o bibliotecă, pentru mine aceasta fiind un loc magic din care nu mă poate convinge nimeni să plec până nu am studiat în detaliu toate coperţile. Am luat acasă această carte şi m-am convins atunci când am citit-o că a fost una dintre cele mai drăguţe alegeri făcute de mine vreodată. Deci iată despre ce e vorba.

În oraşul Alexandriaville apare o nouă bibliotecă, care se zvoneşte că va fi cea mai mişto bibliotecă văzută vreodată, cu săli de lectură, de jocuri şi mii de locuri captivante. Toţi copiii din oraş ştiau de jocurile grozave inventate de domnul Lemoncello şi toţi vor să afle ce a mai născocit pentru ei în noua bibliotecă. Iar când Kyle Keeley, personajul principal, află de provocare, nu se prea străduieşte să scrie un eseu ca să reuşească să fie printre primii doisprezece vizitatori norocoşi care îşi vor petrece o noapte în bibliotecă, fiind mai ocupat să se joace cu fraţii săi, decât să scrie orice pentru şcoală. Dar regretă această decizie, îşi dă silinţa şi ajunge printre câştigători. Toţi sunt foarte bucuroşi să fie în bibliotecă, până când descoperă că adevărata provocare nu era să intre acolo, ci să iasă. Domnul Lemoncello le-a pregătit o provocare: să încerce să iasă din bibliotecă fără să folosească uşa principală, adunând indicii din diverse locuri. Unii aleg să iasă din prima, pierzând şansa de a câştiga un premiu grozav, alţii trişează şi până la urmă sunt eliminaţi. Doar copiii care sunt corecţi, prietenoşi şi isteţi reuşesc să meargă mai departe, până la final. Cartea este extrem de drăguţă, plină de suspans şi are nişte personaje minunate. Mi-a plăcut la nebunie felul în care fiecare cameră avea ceva unic, o proiecţie sau altceva asemănător, şi dacă aşa ceva ar exista în realitate ar fi cea mai grozavă bibliotecă din lume. Copiii au învăţat multe despre prietenie, colaborare, corectitudine şi sinceritate şi, până la urmă, au reuşit să interpreteze corect toate indiciile şi să iasă de acolo. Deşi finalul nu mi s-a părut surprinzător, mi-a plăcut şi am rămas cu o impresie generală bună despre cartea aceasta, ba mai mult mi-am şi imaginat cum ar fi fost să descopăr o astfel de bibliotecă, trăind împreună cu copiii curiozitatea şi uimirea atunci când intrau într-o cameră nouă. Şi, din acest motiv, consider că această carte este una dintre cele mai drăguţe cărţi pentru copii citite de mine vreodată.

Recomand cartea aceasta tuturor copiilor, dar mai ales celor care iubesc cititul şi cărţile, pentru că este o aventură cu şi despre acestea, celor care vor să citească o poveste frumoasă despre prietenie şi curajul de a merge mai departe, de a nu renunţa, dar şi celor care adoră jocurile şi misterul, pentru că această carte le conţine pe toate acestea şi încă multe altele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.