„Tyll” – Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann - Tyll
Daniel Kehlmann – Tyll

Întotdeauna am fost atrasă de limba germană, chiar de la începutul clasei întâi, când am învăţat nu doar să scriu şi să citesc în română, ci şi în germană. Îi datorez doamnei profesoare de germană din clasele 1-4 tot ceea ce ştiu astăzi şi îi voi fi mereu recunoscătoare pentru tot ce m-a învăţat. Şi, tot atunci, la început de drum, am auzit poveşti despre faimosul Till Eulenspiegel, personajul care era cunoscut de toţi cei care au studiat vreodată germana. Deşi eram destul de mică şi nu puteam pricepe de ce un clovn poate fi atât de important, m-a fascinat poveştile pe care le auzeam cu şi despre Till. Atunci când am aflat că a apărut această carte, m-am dus la stand şi am mângâiat-o cu drag şi m-am simţit de parcă am revăzut un vechi prieten, de parcă toată copilăria mea s-a întors şi eram din nou în băncile şcolii, aşteptând cu nerăbdare ca doamna profesoară de limba germană să intre pe uşă şi să ne înveţe ceva noi. Aşa că vă puteţi imagina că nu am putut rezista tentaţiei şi mi-am cumpărat această carte, anul trecut, în decembrie, şi de atunci oscilam între dorinţa de a o citi mai repede, din cauza dorului, amintirilor şi tot ce a trezit această carte în mine, dar, pe de altă parte, am tot amâna momentul, deoarece mi-era frică că o voi termina mult prea repede, iar apoi voi merge mai departe şi îmi va fi dor. Dar, în ianuarie, nu am mai rezistat să m-am apucat de ea. Cartea aceasta a fost ca o revenire acasă, ca o reîntâlnire cu un vechi prieten, ca o pauză de la tot ce am citit până acum.

Această carte este povestea plină de peripeţii a faimosului Till Eulenspiegel, care este numit de autor Tyll Ulenspiegel. Aflăm din această carte despre copilăria lui Tyll, felul în care a învăţat diverse trucuri, cum ar fi mersul pe frânghie, şi o mulţime de detalii din copilăria lui, cum tatăl lui, morarul Claus, vindeca oamenii din sat şi cum filozofa atunci când descoperea un nou mister. Dar toate acestea i-au adus moartea, iar Tyll a decis să fugă din sat, pentru a nu fi o povară pentru mama lui. Astfel, el şi Nele, ajung să înveţe tot felul de jonglerii, făcând oamenii să îi adore. Dar viaţa bufonului nu este deloc uşoară. El însă supravieţuieşte războaielor, stă pe la curţile regilor, dar trece şi prin satele pe care le încântă cu trucurile sale. Ce este un mister pentru toţi cei care au auzit vreodată de Tyll este felul în care el reuşeşte să supravieţuiască unei lumi plină de violenţă, unde regii duc războaie şi formează alianţe. Cred că răspunsul este acela că Tyll nu este un om ca oricare altul, de mic a avut nişte calităţi speciale, care l-au ajutat. Iar în ultimele pagini mai descoperim încă o trăsătură uimitoare a bufonului: perseverenţa. El nu renunţă în faţa sărăciei, aşa că îşi părăseşte satul natal, dar la final nu renunţă nici la propria viaţă, luptând pentru supravieţuire. L-am adorat pe Tyll, din toate punctele de vedere, am stat cu sufletul la gură pagină după pagină, până la final, unde mi-aş fi dorit să nu ajung atât de repede şi, ca să vă puteţi face o idee despre cât de mult mi-a plăcut cartea asta, imaginaţi-vă că am citit-o cu drag, deşi eu nu suport cărţile istorice, mai ales cele în care sunt descrise foamea, sărăcia şi luptele sângeroase. Aici avem toate acestea, din care iese în evidenţă personajul nostru, care cumva reuşeşte să iasă în evidenţă. Mi-a plăcut foarte mult această carte, am citit-o cu drag şi curozitate şi sper să nu fie ultima dată când citesc pe undeva peripeţiile celui mai minunat bufon.

Recomand această carte tuturor celor care vor să citească o frumoasă poveste despre alegeri şi supravieţuire, celor care cred că viaţa trebuie trăită la maxim, aşa cum vine, cu bune şi cu rele, dar şi celor care au auzit vreodată de faimosul Tyll (sau Till, aşa cum îl cheamă în realitate), un personaj care vă va intriga şi pe care îl veţi îndrăgi încă de la primele pagini.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.