„Miss Peregrine” de Ransom Riggs – Vol.1

Ransom Riggs - Miss PeregrineCartea asta stătea de atâta timp la mine în bibliotecă încât aproape uitasem cu totul de ea. Este genul acela de carte care are coperţi de carton, frumoase, dar care o fac greu de cărat şi când mai gândul că are şi încă două volume continuare nu o făcea cu nimic mai atrăgătoare. Asta până a mai apărut încă o carte de acelaşi autor, apoi mi-am zis că ar fi timpul să citesc şi seria asta. În general îmi plac cărţile de acest gen, cele cu poveşti despre copii cu puteri aparte, deosebiţi cum sunt numiţi în cartea asta, aşa că povestea m-a prins şi s-a dovedit o lectură uşoară şi plăcută pentru zilele călduroase de vară în care mă refugiez în casă sub aerul condiţionat.

Povestea începe cu descrierea lui Jacob, care este un băiat de şaisprezece ani. Şi acest băiat pare normal, ca orice copil, dar după moartea bunicului său ajunge să cunoască şi nişte adevăruri pe care nu le credea posibile. Cartea este presărată cu fotografii ciudate, ale unor copii cu puteri deosebite. Chestia asta mi-a plăcut la nebunie, pentru că imediat ce ne era descris un personaj sau o situaţie, descrierea era ilustrată cu o poză. Povestea este frumos scrisă, iar realul şi fantezia sunt atât de bine îmbinate încât totul m-a făcut să vreau să o citesc până la capăt. Miss Peregrine este un personaj enigmatic, plin de mistere, iar povestea ei şi a copiilor aflaţi la orfelinatul pe care îl conduce este uimitoare. Pe scurt, este o carte despre lumi paralele, copii cu puteri speciale şi monştrii. Am citit o mulţime de cărţi cu acelaşi subiect, cel al unei lumi pe lângă care trecem fără să ştim, dar totuşi cartea m-a prins şi mi-a pus imaginaţia la încercare. Pot spune că m-am cufundat două zile într-o lume fantastică unde nimic nu e imposibil, trebuie doar să crezi.

Nici nu ştiu exact câţi adulţi ar aprecia cartea asta (nu că ar fi o carte pentru copii), dar cred că dacă ai sufletul tânăr poţi aprecia cartea asta. Astfel, aş recomanda cartea asta copiilor şi adolescenţilor, celor care cred că mai există ceva în lumea asta în afară de ceea ce consideră „normal”, dar şi celor care vor să evadeze din realitatea de zi cu zi şi să se piardă în lumea misterioasă a domnişoarei Peregrine şi a copiilor „deosebiţi”.

Acest articol a fost publicat în Cărţi pentru adolescenţi și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns