„Un gentleman” – Forrest Leo

Forrest Leo - Un gentleman
Forrest Leo – Un gentleman

Cartea „Un gentleman” mi-a atras atenţia acum câţiva ani la târgul de carte Gaudeamus, unde zilnic vizitam pe îndelete câte o editură ca să mai descopăr cărţi şi autori noi. Chestia asta, din păcate, nu a mai fost posibilă de ceva timp, deoarece, de când cu pandemia, au trecut în online şi târgurile de carte. Despre acest lucru, nu pot să vă spun decât că regret profund şi nu reuşesc să mă mai bucur de cărţi ca înainte, mai ales că acum cu greu aflu de noile apariţii ale fiecărei edituri. Dar să revenim la cartea aceasta. Ceea ce m-a atras din primul moment a fost coperta, o copertă destul de simplă, portocalie (motiv pentru care am şi remarcat-o imediat printre celelalte cărţi), care are desenată pe ea silueta unui bărbat. Am fost intrigată de această copertă, aşa că am luat-o acasă. Acum nu ştiu voi cum faceţi, dar eu veneam zilnic de la târguri cu aproximativ zece cărţi noi, iar la finalul târgurilor, le puneam în bibliotecă, aşteptându-şi rândul să fie citite. Dar când aleg o nouă carte pe care să o citesc nu o aleg de cele mai multe ori şi pe cea mai recent cumpărată. Uneori trec ani şi o carte stă pe raft, aşteptându-şi rândul. „Un gentleman”, deşi nu aveam mari aşteptări de la ea, s-a dovedit a fi o lectură foarte interesantă. Am râs o grămadă şi m-am distrat alături de personaje, în aventurile lor, iar la final impresia a fost că am citit o carte simpatică, deci a meritat fiecare moment pe care i l-am acordat.

Lionel Savage, în vârstă de douăzeci şi doi de ani, este un gentleman (de unde şi titlul cărţii) şi personajul principal al romanului. El iubeşte cărţile şi, în acelaşi timp, este poet. Însă în ziua în care constată că a rămas fără bani, îşi dă seama că trebuie să se căsătoarească. Dintre toate familiile care aveau fete bune de măritiş, el o găseşte cea mai potrivită pe Vivien, pe care o ia de soţie, atât datorită situaţiei ei financiare, cât şi faptului că îi plăcea de ea. Însă până la căsătorie această dragoste dispare şi Lionel trăieşte în aceeaşi casă cu soţia lui, însă dorm în camere separate şi duc vieţi separate. Mai mult, el o consideră pe Vivien vinovată de faptul că nu a mai reuşit să scrie o poezie de la nunta lor. Astfel, la una dintre petrecerile organizate de Vivien, Lionel îşi vinde soţia diavolului. Diavolul apare la petrecere ca să îi mulţumească lui Lionel că i-a luat apărarea într-o discuţie cu un preot, iar cei doi petrec puţin timp împreună, momente în care Lionel i se plânge de soţia lui. După ce musafirul pleacă, dispare şi soţia. Deşi iniţial se bucură de lipsa acesteia, până la urmă, Lionel o vrea înapoi. Aşa că strânge o gaşcă de aventurieri, din care face parte sora lui, fratele lui Vivien, un inventator şi majordomul, ca să o salveze. Şi de aici începe adevărata aventură. Eroii noştri sunt surprinşi în diverse ipostaze şi încearcă să o găsească o soluţie pentru a o salva pe Vivien. Până la urmă, ajunşi înapoi acasă, apare din nou diavolul şi o dată cu acesta şi soţia lui Lionel. Dar ceea ce s-a petrecut de fapt, unde a fost Vivien şi ce legătură este între dispariţie şi restul aventurii nu o să vă povestesc pentru că sper să îi daţi o şansă acestei cărţi, pentru că va merita timpul vostru. Tot ce pot să vă spun este că totul este o mare încurcătură în carte, că o să îl adoraţi pe Lionel, deoarece este un personaj foarte amuzant, iar întâmplările comice vă vor distra pe cinste. Pentru mine a fost o adevărată plăcere să citesc cartea aceasta şi m-am distrat grozav.

Recomand această carte celor care vor să citească o operă comică, pentru că veţi râde cu siguranţă de întâmplările petrecute în ea, celor care vor să vadă ce legătură stranie se poate lega între un gentleman, sora acestuia, un majordom, un inventator, un explorator, o tânără fată şi diavol, dar şi celor care vor să citească o carte puţin diferită de ceea ce citesc în mod normal şi aleg această carte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.