„Un an la Oxford” – Julia Whelan

      Niciun comentariu la „Un an la Oxford” – Julia Whelan
Julia Whelan - Un An la Oxford
Julia Whelan – Un An la Oxford

Astăzi vreau să vă vorbesc despre una dintre cele mai frumoase cărţi citite de mine în această vară, o carte care mi-a rămas în minte şi în suflet, cu o poveste frumoasă şi plină de optimism de la prima până la ultima pagină. Nu prea obişnuiesc să laud cărţi, indiferent de părerile bune sau rele pe care le-am auzit despre o carte, înainte să o citesc, eu ţin foarte mult să îmi formez singură o părere şi nu îmi place să mă dau după cum vine valul, ci prefer să zic sincer ce părere am despre un anumit roman, chiar dacă unora un le convine. Dacă nu vă place ceva ce am scris sau nu sunteţi de acord cu mine, vă înţeleg. Fiecare vedem aceeaşi carte diferit. Pe vremuri, se ţineau nişte seri de discuţii literare, unde se comparau cărţi cu filmele care au fost făcute după ele. În acele seri ne strângeam câţiva oameni şi povestea fiecare cum vedea acea carte. Bineînţeles că nu toţi vedeam o carte în acelaşi fel şi asta făcea serile alea să fie deosebite. Mi-e dor de acele discuţii, de oamenii minunaţi care participau şi de perspectivele diferite pe care le ofereau cititorii asupra aceleiaşi cărţi. Atunci mi-am dat seama că nu toţi suntem la fel, iar asta e un lucru bun. Aceeaşi carte este văzută diferit, ca feţele unui diamant, fiecare citind-o prin prisma experienţelor, trăirilor şi culturii personale şi am adorat perspectivele dezvăluite. Aşa că dacă nu sunteţi de acord cu mine, dacă vedeţi altfel o carte sau aţi înţeles diferit ceva din ea, este foarte bine, ba chiar aş vrea să îmi scrieţi, aici sau pe reţelele de socializare, pentru că ador să vorbesc despre cărţi şi nimic nu mă bucură mai tare decât o discuţie pe baza unor cărţi. Şi promisiunea mea este că mereu vă voi răspunde tuturor.

„Un an la Oxford” ne descrie cum a ajuns Ella Durran, o tânără americancă, la Oxford. Ella este o fată puternică, hotărâtă să reuşească tot ce şi-a propus în viaţă. Ea a primit o bursă la Oxford şi lasă totul deoparte pentru a porni pe acest drum. Când a ajuns acolo, Ella şi-a dat seama că nimic nu este ca acasă, dar s-a străduit pe cât posibil să se adapteze: şi-a cumpărat o bicicletă, a învăţat să se asigure când trece strada, care sunt localurile bune şi şi-a format chiar şi o gaşcă de prieteni. Chiar din prima zi ea l-a cunoscut pe Jamie Davenport, de care se îndrăgosteşte, deşi nu ar trebui din mai multe motive. În primul rând, de la moartea tatălui ei, Ella nu îşi permite să iubească, ca să evite suferinţa. În al doilea rând, Jamie este profesorul ei şi doar un tip pe care îl va vedea în acel an şcolar, după care va lăsa totul în urmă şi se va duce înapoi în America să îşi urmeze cariera. Dar, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în viaţă, lucrurile nu decurc aşa cum ne propunem iniţial. Astfel că Ella se îndrăgosteşte de Jamie, iar ceea ce află despre el, îi schimbă cu totul planurile. Experienţa prin care trec cei doi îndrăgostiţi este una marcantă, o adevărată lecţie de viaţă pentru noi toţi. Deşi povestea nu este una dintre cele mai vesele, mi-a plăcut nespus. Mi-au plăcut în primul rând personajele. Ella m-a uimit cu puterea ei de a trece peste toate obstacolele culturale şi de a se adapta într-o ţară nouă şi total diferită de cea din care vine ea şi felul în care îşi trăieşte viaţa. Mi-a plăcut şi de Jamie, un tip puternic, carismatic şi excepţional de deştept, căruia nu i-a fost niciodată uşor în viaţă, dar a răzbătut. Gaşca Ellei era formată din cele mai amuzante personaje pe care le-am întâlnit până acum în cărţi, evidenţiate datorită umorului lor şi întâmplărilor unice prin care trec împreună. Acţiunea se petrece, în mare parte, în Oxford şi am trăit din plin scenele în care erau descrise bibliotecile, colegiile şi toate celelalte clădiri faimoase, ba chiar mi-am imaginat că mă plimb şi eu împreună cu personajele pe străzile şi prin localurile din Oxford. Toate astea m-au făcut să ador cartea aceasta şi a fost lectura perfectă pentru ultimele zile de vară.

Recomand cartea aceasta celor care îşi doresc să călătorească măcar cu imaginaţia la Oxford, un loc plin de culoare şi istorie, deoarece această carte vă va face să trăiţi acolo, împreună cu personajele, celor care vor să citească o frumoasă poveste despre dragoste şi sacrificiu, dar şi celor care caută mai mult decât o lectură uşoară şi vor să citească o carte pe care, cu siguranţă, nu o vor uita niciodată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.