„Ultimele nopţi de Vamă”, vol.1 – Dan Niţă

Dan Niţă - Ultimele nopţi de Vamă, vol.1
Dan Niţă – Ultimele nopţi de Vamă, vol.1

Ador să citesc vara cărţi despre mare, aventuri ale unor personaje care se află în vacanţă şi să îmi imaginez că şi eu călătoresc împreună cu ele, luând parte la aventurile lor. Cât despre Vama Veche, trebuie să recunosc că am vizitat-o de câteva ori în trecut, însă niciodată nu mi-am petrecut vreo noapte pe acolo. Prima dată am păşit în Vamă atunci când se ţinea Liberty Parade acolo, pe plajă. A fost o noapte memorabilă, deoarece aveam o maşină care semăna cu duba de poliţie, astfel ne-au lăsat să parcăm fix pe Principală. Apoi am mers pe plajă şi tatăl meu ne-a băgat, pe mine şi pe prietenii mei ilegal în arenă, deoarece altfel nu am fi putut intra, că încă nu aveam 18 ani. Apoi, de prin 2013, în fiecare an, indiferent în ce staţiune aleg să îmi petrec vacanţele, mă duceam şi până în Vamă, parcam maşina şi mergeam puţin pe faleză şi pe plajă, privind oamenii, ba chiar mă opream şi la Şoni să mănânc câte ceva de cină, apoi mă întorceam acolo unde aveam cazarea. Având în vedere toate cele enumerate mai sus, nu pot să spun că am trăit vreodată experienţa la maxim, însă cumva mă întorc an de an pe acolo, iar după ce am citit cartea aceasta, data viitoare când voi vizita Vama, voi privi totul cu alţi ochi, îmi voi imagina că trec pe lângă personajele din carte şi voi fi mult mai atentă la detalii şi la ce se va petrece în jurul meu. Deci cartea aceasta m-a impresionat prin felul în care m-a făcut să mă imaginez acolo, m-a dus cu gândul la mare, la oamenii fără griji şi m-a făcut să înţeleg mai bine ce înseamnă pentru unii Vama Veche.

Primul volum din „Ultimele nopţi de Vamă” ne prezintă o mulţime de personaje, din momentul în care ajung în Vamă. Deşi de obicei am o problemă cu cărţile pline de personaje, pentru că mai mereu la uit numele şi le încurc, cumva această carte mi-a plăcut, pentru că aşa este Vama, o locaţie plină de oameni diferiţi. În primele pagini facem cunoştinţă cu Bogdan şi cu Adi, care stau în club şi discută despre Vamă. Cei doi prieteni abia aşteaptă să ajungă acolo, îşi fac bagajele (fiecare după necesităţi) şi pleacă. Adi este pictor, stă pe stradă şi face portrete toată vara ca să facă bani de băutură şi de ce mai vrea el să îşi cumpere. Când ajung în Vamă, îl întâlnesc acolo şi pe Raul, un prieten vechi, numit şi „poetul”, pentru că mereu vorbeşte despre versuri şi citează diverşi scriitori. Dar acestea nu sunt toate personajele. În Vamă este prezent şi Man de man, Regina Vămii şi mulţi alţii, fiecare cu dramele şi problemele lor. Cum viaţa în Vamă presupune şi alcool şi sex, ni se povesteşte despre sexul sportiv şi despre Captain Alcohol, într-un mod atât de detaşat, de parcă orice se petrece acolo a fost aşa de la începutul timpurilor. Mi-au plăcut foarte multe chestii la cartea asta, dar cel mai tare m-a amuzat o fază în care Adi stătea la postul lui pe Principală şi povestea că nu înţelege oamenii care vin cu maşina şi vor să intre cu ea până pe plajă dacă s-ar putea. Şi chestia asta mi s-a părut amuzantă pentru că şi eu am intrat de fiecare dată cu maşina pe Principală până aproape de plajă, am parcat şi abia apoi am plecat în plimbare pe jos pe acolo. Cumva mi-l imaginam pe Adi uitându-se la mine şi râzând pe seama mea că fac asta. Acesta a fost şi motivul pentru care am zis că această carte este atât de vie. Avem aici o mulţime de personaje, diferite unul de celălalt, o acţiune intensă de la prima până la ultima pagină, iar aventurile lor sunt simpatice. Vara, Vama este plină de culoare, de viaţă şi de poveşti, iar poveştile fiecăruia sunt descrise aici. După ce am terminat acest prim volum mi-am dorit doar să ajung şi în acest an în Vamă şi să mă uit mai atent în jurul meu, să văd Vama cu alţi ochi. Şi toate astea fac ca această carte să fie una grozavă.

Recomand această carte tuturor celor care vor să citească o lectură de vacanţă frumoasă, vie şi plină de culoare, celor care vor să retrăiască atmosfera din Vamă, chiar şi atunci când nu reuşesc să ajungă la mare şi sunt blocaţi în oraş cu serviciul, dar şi celor care sunt la mare, pe plajă, cărora le recomand să tragă adânc aer în piept, ca să simtă aerul curat de mare, să privească plaja din jurul lor şi să deschidă această carte, să se piardă în ea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.