„Fericirea trăiește în spații mici” – Dominique Loreau

Dominique Loreau - Fericirea Trăieşte în spaţii mici

Astăzi am zis să scap de nebunia de acasă și am fugit la o cafenea ca să scriu articolul acesta. Am cam rămas în urmă cu scrisul pentru că săptămâna trecută am stat de miercuri până duminică, de dimineață până seara la târgul de carte Gaudeamus, de unde pur și simplu nu mai puteam să plec. A fost o săptămână plină, dar o să vă mai povestesc eu despre asta când ajung să scriu despre cărțile pe care mi le-am luat de la târg (aproximativ 50). Dar până atunci mai am să vă povestesc despre cartea aceasta și încă vreo două. În primăvară la Bookfest am văzut și am auzit pentru prima dată de editura Baroque Books & Arts, care aveau un stand luminos și cumva spectaculos, dar nu am avut timp să mă uit prin stand și oricum am avut timpul limitat, dar am rămas cu gândul la cărțile editurii acesteia. Și la ceva timp, în vară de ziua mea, vorbeam cu Rusanda Davideanu (creatoarea genților Bookletta, cu buzunar pentru carte) și, din vorbă în vorbă, mi-a povestit că ea are și a citit una din cărțile acelea pe care mi-a și oferit-o cadou. Așa am ajuns să am eu „Fericirea trăiește în spații mici”. Concluzia mea după ce am citit cartea asta este că este ca o oază de liniște, printre cărțile citite de mine, pentru că este o lectură superbă, chiar m-a făcut să mă gândesc la anumite chestii și să regândesc anumite aspecte legate de viitor. Mama, după ce i-am citit câte ceva din cartea asta, mi-a zis că este o carte pentru ea, că i s-ar potrivi să o citească și ea, pentru că, într-adevăr, te face să regândești viitorul.

„Fericirea trăiește în spații mici” este o carte pentru toate vârstele, pentru că ne vorbește despre cum să aducem fericirea în viețile noastre, pentru că fericirea nu trăiește în vile enorme, ci în sufletele noastre, iar pentru a fi fericit nu trebuie să trăiești în lux sau să ai spații enorme în casă. Cartea este împărțită în opt capitole, fiecare cu mici subcapitole, tocmai bune de a fi citite prin mijloacele de transport (fără riscul de a rămâne la mijlocul capitolului când trebuie să coborâți), în care sunt expuse avantajele suprafețelor mici, în ciuda privirilor celorlalți și ce spune lumea, se vorbește despre spațiile mici și singurătatea, pentru că atunci când ești singur nu îți trebuie un spațiu mare, diferitele feluri în care poți transforma un spațiu mic într-un colț de rai, cum își amenajează japonezii spațiile și viitorul locuințelor. Înainte să citesc cartea aceasta visam ca la bătrânețe să pot să mă mut într-o căsuță micuță undeva la țară, undeva mai retras, cu o mică grădină, însă în carte scria o chestie care m-a pus pe gânduri și astfel mi-am schimbat planul. Într-un capitol era explicat că nu este o idee bună ca la bătrânețe să te muți la țară, pentru că departe de civilizație nu ai cele necesare traiului zilnic la îndemână (gen pâine și alte alimente esențiale), iar atunci când nu mai poți să te deplasezi, este mai greu să ajungi la ele în zonele mai retrase decât în orașe unde la fiecare colț de bloc există câte un magazin și în plus nu trebuie să plecăm de la premiza că vor fi mereu copiii sau rudele în apropiere care să ne ajute cu cele necesare. Așa că gândul meu la o viață liniștită la bătrânețe a trebuit regândit. În plus, sunt de acord cu multe aspecte enumerate în carte, dar pe care nu le pot aplica în viața mea pentru că nu totul depinde de mine în ceea ce privește locuința pentru că totul trebuie stabilit de comun acord cu soțul. De exemplu, sunt de acord cu faptul că atunci când locuiești într-un spațiu mai mare, tinzi să colecționezi tot felul de chestii care nu îți trebuiesc neapărat, dar pe care le ții acolo, în caz de ceva (recunosc că eu am renunțat de mult la a colecționa orice, singura mea pasiune fiind cărțile). Dar, în general, mi-ar plăcea o locuință mică, cu lucrurile strict necesare, care să nu îmi ocupe mult timp să o întrețin și astfel să am timp mai mult pentru lucrurile cu adevărat importante pentru mine. Dar, din nou, chestia asta e cam complicată în cazul meu, deoarece am soț și doi copii. În concluzie, am învățat o grămadă de chestii bune din cartea asta și chiar a fost foarte ușor de citit, așa că abia aștept să mai citesc și alte cărți de la editura Baroque Books & Arts.

Recomand cartea asta celor care se simt sufocați de locuințele lor, pentru că are o grămadă de sfaturi utile pentru toată lumea, celor care vor să citească o altfel de carte, o carte din care oricine poate învăța câte ceva și celor care au mai citi cărți de la editura asta, pentru că este o carte foarte bună.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.