„Dosarul Popcorn. Primul caz al Detectivilor Aerieni” – Ana Rotea

Ana Rotea - Dosarul Popcorn
Ana Rotea – Dosarul Popcorn

Îmi propusesem mai demult să revin la această serie, pe care am început-o cu cel de-al doilea caz al Detectivilor Aerieni, „Dosarul clopoţeilor de Crăciun”. Ba mai mult, ca să mă facă să vreau să citesc cât mai repede această serie, dau peste tot de fragmente din diverse volume. De exemplu, anul şcolar trecut am dat de un fragment din un alt volum în subiectele pentru Evaluarea Naţională. Am râs şi mi-am amintit cu drag de personajele micuţe pe care le-am îndrăgit de la primele pagini şi iată-mă acum citind şi primul caz, că doar nu există moment mai drăguţ să citim o astfel de carte decât în vacanţă, mai ales că şi acţiunea acesteia se petrece tot în vacanţa copiilor. Şi deşi vacanţa a trecut de ceva vreme, iar eu sunt groaznic de în urmă cu scrisul, am să vă povestesc despre aventurile micilor detectivi. Mi s-a părut una dintre cele mai drăguţe cărţi (sau serii de cărţi, pentru că până acum mi-a plăcut tot ce am citit din această serie) şi, cu siguranţă, voi reveni la celelalte volume înainte să se termine anul acesta, deoarece nu mai am răbdare să aflu noile aventuri. Până atunci, însă, haideţi să vă spun cam despre ce e vorba aici.

Tanti Geta are un purceluş de Guineea, pe nume Popcorn, pe care aparent îl iubeşte mai mult decât pe fata sau soţul ei. Iar într-o zi, Popcorn dispare. Tanti Geta este foarte tristă şi disperată să îşi găsească iubitul animal de companie. Nişte copilaşi care locuiau în aceeaşi scară, se hotărăsc să găsească micuţul porcuşor. Şi cum sunt nişte copii deosebiţi, aceştia pretind că sunt detectivi şi fiecare dintre ei îşi însuşeşte câte un nume al unui detectiv faimos despre care a auzit. Astfel Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu şi căţelul unei vecine, Şerloc, pornesc să adune indicii pentru a afla unde a dispărut Popcorn. Ca nişte detectivi adevăraţi, ei interoghează oameni, adună diverse probe şi urmăresc suspecţi. Dar lucrurile devin şi mai interesante atunci când alţi copilaşi din bloc îşi formează şi ei o gaşcă de detectivi, numită Fafelafi, după primele litere din numele fiecăruia, încearcă şi ei să descopere unde este Popcorn, încercând în acelaşi timp să le pună piedici Detectivilor Aerieni, urmărindu-i. Până la urmă, colaborând cu toţii, află ce s-a întâmplat cu porcuşorul de Guineea, misterul este rezolvat şi copiii ajung să fie nişte mici eroi. Ce îmi place foarte tare la această carte pentru copii este stilul în care este scrisă. Începând cu primele pagini, dialogul dintre autoare şi copilaşi este unul dintre cele mai amuzante introduceri citite de mine vreodată. În plus, într-o lume în care detectivii din cărţi se întrec care este cel mai apreciat, mai intuitiv şi mai atent la detalii în opinia cititorilor, parcă era şi cazul să avem şi nişte mici detectivi care să rezolve misterele mici, dar la fel de importante pentru cei din jurul lor. În altă ordine de idei, numele pe care şi le-au ales au fost cele mai drăguţe şi inspirate şi li se potrivesc de minune micuţilor. M-am distrat împreună cu personajele, am râs pe cinste şi mi-a plăcut cartea aceasta la fel de mult ca cealaltă pe care am citit-o, ba chiar voi citi şi celelalte 3 volume la care încă nu am ajuns. În general, aş spune că este cartea perfectă pentru orice vârstă şi orice cititor.

Recomand cartea aceasta tuturor copiilor, nu doar celor care au dat sau dau Evaluarea Naţională la Limba Română, ci şi celorlalţi mai mici sau mai mari, pentru că este o poveste super drăguţă, dar şi adulţilor care încă îşi mai amintesc de copilărie şi vor să citească cărţi pentru sufletul lor tânăr.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.