Anul trecut, la Gaudeamus, am fost vrăjită de standul editurii Baroque Books & Arts, aşa că am petrecut acolo mai mult de jumătate din zi, privind cărţile şi încercând să mă hotărăsc pe care dintre ele să le iau acasă. Deşi destul de scumpe, cărţile de la această editură merită fiecare bănuţ. Aproape că aş putea să zic că nu sunt cărţi, ci opere de artă vizuală lucrările pe care le găsim la această editură. Cât despre titluri, nici nu mai are rost să zic, pentru că toate sunt super atrăgătoare. Aşa că m-am simţit ca peştele în apă (şi nu am ales întâmplător această expresie, pentru că erau pe bune tot felul de ornamente cu peşti prin standul editurii) şi am pus mâna pe o mulţine de cărţi pe care le admir şi astăzi în bibliotecă şi aproape că nu îmi vine să le iau să le citesc ca să nu descompletez raftul superb format din aceste cotoare albe, uniforme, de cărţi. Dar în afară de coperţile spectaculoase şi de titlurile atrăgătoare, cărţile acestea oferă informaţii super utile. Am citit mai demult o carte despre fericire şi cum nu ne trebuie o casă mare pentru a putea fi fericiţi, carte care m-a pus pe gânduri şi care m-a determinat să fiu mai selectivă cu cărţile pe care le păstrez în biblioteca mea şi mi-a schimbat puţin felul de a privi viaţa şi locuinţa. Iar această carte, pe care am citit-o într-o singură zi, chiar în ultima din luna iunie, a fost puţin cam greu de înţeles, dar interesantă şi mi-a plăcut din multe puncte de vedere (puncte pe care le voi enumera şi detalia în continuare).
După cum arată şi titlul, „De tot rahatul – Adevărul despre bullshit/ Pe bune – Adevărul despre adevăr”, cartea este structurată în două părţi, două eseuri. Primul este despre bullshit, iar autorul încearcă să găsească sensul acestui cuvânt şi explică, dând numeroase exemple, ce forme de bullshit există. Ba mai mult, evidenţiază diferenţa dintre bullshit şi minciună, pentru ca noi, cititorii, să înţelegem mai bine de ce oamenii tolerează mai mult bullshit-ul decât minciuna. Şi cum o carte de acest gen ar fi fost incompletă fără cealaltă faţă a monedei, anume adevărul, autorul a scris un al doilea eseu despre adevăr. Este fascinant ţii cartea în mână şi ai în faţă un eseu despre bullshit şi apoi o întorci pe partea cealaltă şi dai de un eseu despre adevăr. Şi cum întotdeauna lucrurile care par simple sunt mai greu de explicat, şi aici autorul încearcă să explice ce este adevărul. Adevărul joacă un rol foarte important în vieţile noastre şi nu putem să îl ignorăm sau să nu ne simţim lezaţi atunci când cineva încearcă să ne mintă. Astfel aflăm din această carte multe lucruri interesante despre noi şi despre adevăr. Şi nu o să continui să vă povestesc ce spune autorul în această carte, pentru că poate unii dintre voi veţi vrea să o citiţi, însă o să continui cu motivele pentru care mi-a plăcut această carte. Deşi scrisă într-un fel foarte scurt şi la obiect, cartea aceasta nu m-a plictisit. Am aflat o grămadă de idei interesante şi am citit despre noţiuni pe care sincer nu ştiu dacă le-aş fi putut defini singură, dacă cineva m-ar fi întrebat. Acum serios, câţi dintre voi ar şti ce să răspundă la întrebarea: Ce este adevărul? Ei bine, puteţi să vă faceţi o idee mai clară despre asta citind această carte. În al doilea rând, mi-a plăcut felul în care a fost structurat fiecare eseu, cu puncte de vedere şi exemple, uşor de citit şi greu de înţeles. Şi nu în ultimul rând, mi-a plăcut ideea ingenioasă a autorului de a scrie o carte despre două concepte pe care toţi le ştim, dar nu mulţi ştiu exact ce înseamnă. Per total, cartea aceasta a fost o lectură interesantă şi care mi-a oferit noi informaţii interesante.
Recomand cartea aceasta tuturor, celor care vor să afle ce este adevărul şi celor care vor să înţeleagă de ce oamenii trec mai uşor cu vederea bullshit-ul decât minciuna. De asemenea, o recomand celor care vor să citească o carte interesantă, care este uşor de citit, dar nu neapărat uşoară.