„Bani extra job” – Chris Guillebeau

Chris Guillebeau - Banii Extra Job
Chris Guillebeau – Banii Extra Job

Tot luna trecută am început să citesc, ca parte a provocării, această carte, care cel mai probabil ar fi rămas destul de mult timp în bibliotecă, dacă nu ar fi trebuit să o aleg acum. Ideea este că nici nu mai ştiu exact de ce mi-am cumpărat cartea asta, pentru că nu prea este genul meu. Cărţile de dezvoltare personală şi cele cu sfaturi cum să devin mai bogată/ mai frumoasă/ mai apreciată de cei din jur, etc. nu prea mă interesează. Încerc singură să îmi dau seama ce metode mă ajută să devin persoana care îmi doresc să devin şi nu trebuie şi nici nu vreau să citesc cărţi despre asta. Dar, câteodată, vine un moment când mă trezesc cu o astfel de carte pe care trebuie să o citesc (şi chiar mi s-a întâmplat asta de câteva ori) şi o citesc. Chestia interesantă în cazul acestei cărţi este că a ajuns să îmi placă. Cumva sfaturile nu mi s-au părut atât de deplasate, unele chestii de pe acolo deja le puneam în practică de ceva vreme, deci per total nu a fost chiar o plictiseală cartea. Iar, dacă ştiam că puteam face bani din asta, jur că aş fi scris şi eu aşa ceva mai demult şi probabil m-aş fi îmbogăţit până acum, dar cumva îmbogăţirea nu a fost niciodată scopul meu principal în viaţă, lucru care nu s-a schimbat nici acum, după ce am citit această carte, însă mi-a oferit perspective noi asupra lucrurilor la care m-am gândit şi eu şi mi-a fost o companie plăcută pe parcursul celor câteva zile cât mi-a luat să o termin.

„Bani extra job” ne oferă şansă să înţelegem cum putem ajunge de la o idee la profit în doar o lună de zile. Cartea aceasta ne prezintă un concept nou care are ca scop activităţile care îţi pot aduce bani în plus faţă de ceea ce faci la job şi care presupune puţin efort şi mult profit. Ideea este că fiecare dintre noi ar trebui să îşi pună întrebarea ce ar putea face în afara orelor de muncă, seara, în weekenduri sau chiar în vacanţe care să îi aducă profit. În această carte autorul încearcă să ne îndrume să găsim acea acivitate sau proiect independent, care să ne facă plăcere să îl facem şi care să ne aducă şi ceva bănuţi în plus. Aici nu este vorba de joburile part-time, ci de acele activităţi pe care tu le desfăşori din proprie iniţiativă şi unde tu decizi cât timp le aloci şi cât vrei să câştigi, luând în considerare mai multe detalii. Şi nu vorbim de hobby-uri, care te costă bani, ci de activităţi care să îţi aducă bani, fiind cele pe care le faci din plăcere. Avantajele la aceste activităţi sunt multe, printre care faptul că nu ai ore fixe, poţi renunţa oricând, poţi câştiga bani în plus, iar când treaba nu mai merge, poţi începe, fără regrete, să găseşti o altă idee pe care să o transformi în afacerea ta. Unii ajung să trăiască doar din asta şi să renunţe chiar la joburile lor, în timp ce alţii încă experimentează diverse metode prin care să îşi facă ideile productive. Şi scopul cărţii acesteia este să ne ajute să ne găsim o sursă suplimentară de venit, fără a renunţa la siguranţa jobului cu normă întreagă. În doar 27 de zile, cartea asta promite să ne transforme în oameni de afaceri. Iar acum să vă spun eu câteva păreri personale despre cartea asta şi ideea ei. În primul rând, nu ştiu cine naiba a tradus titlul, dar mi se pare că nu are subiect şi predicat, par doar nişte cuvinte aruncate acolo, la întâmplare. Însă nu sunt deloc alese la întâmplare, pentru că exprimă pe scurt fix ce vrea să ne spună această carte. În al doilea rând, deşi v-am spus că nu este genul de carte pe care l-aş alege să îl citesc în mod normal, chiar mi-a plăcut. Adică prezintă nişte idei, unele dintre care mi-au trecut şi mie prin minte de câteva ori, care chiar pot funcţiona. Cred că tot ce scrie aici poatefi pus în funcţiune şi poate avea rezultate, dacă ai destulă determinare şi chiar vrei să schimbi ceva în viaţa ta. Aşa că, după părerea mea, merită să ne aruncăm un ochi pe ea şi să mai învăţăm una-alta de la cartea asta, cine ştie, poate chiar descoperim calea spre modul de a câştiga nişte bănuţi în plus.

Recomand cartea aceasta celor care citesc cărţi motivaţionale, dar nu numai lor, pentru că, după cum am observat, se potriveşte cam oricui este suficient de deschis la minte să accepte noi idei şi să înceapă să îşi facă un plan care să îl ajute să câştige nişte bănuţi în plus. Pentru că cine nu îşi doreşte să aibă stabilitate financiară şi să se bucure de pasiunile şi libertatea la care a visat mereu?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.