„Arta rafinamentului” – Dominique Loreau

Dominique Loreau - Arta Rafinamentului
Dominique Loreau – Arta rafinamentului

Cărţile care apar la editura Baroque Books sunt unele dintre cele mai preţioase comori pe care le poate cuprinde o bibliotecă. Cu câţiva ani în urmă o prietenă mi-a dăruit o carte publicată la această editură, „Fericirea trăieşte în spaţii mici”, iar împreună cu aceasta mi-a dezvăluit o lume despre care nu ştiam mai nimic. Am citit-o din curiozitate, încercând să îmi dau seama dacă gusturile noastre literare se aseamănă în vreun fel, dar am descoperit că acea carte este mult peste simplul criteriu al gustului. Cărţile scrise de Dominique Loreau sunt adevărate lecţii de viaţă, deoarece ne învaţă să trăim simplu, dar din plin, fără superficialităţi şi lucruri inutile. Iar din acest punct de vedere cel puţin, cine vrea să înţeleagă bine, cine nu va considera că aceste cărţi sunt inutile. Am învăţat din „Fericirea trăieşte în spaţii mici” că nu ai nevoie de un spaţiu mare în care să locuieşti ca să fii fericit, ba chiar dimpotrivă, un asemenea spaţiu îţi poate ocupa o mare parte din timp pentru a îl întreţine, uitând să mai şi trăieşti. Din „Arta rafinamentului” am învăţat o nouă lecţie, la fel de importantă ca cea dinainte şi anume că rafinamentul nu se găseşte neapărat în lux, iar aici o să vă citez ceva din carte: „Câtă vreme putem să facem alegeri, trăim o formă de lux.”

Încă din primele pagini ale acestei cărţi, autoarea ne îndrumă să descoperim ce înseamnă cu adevărat luxul, iar acesta este unul dintre termenii cei mai cuprinzători. Luxul poate presupune o multitudine de lucruri, de la bani, avere şi abundenţă, până la liberate, rafinament şi simplitate, fiind câte puţin din toate, deoarece acesta ţine de bunul gust şi de valorile fiecăruia dintre noi. Deşi pentru unii oameni luxul presupune brand-uri şi produse de marcă, autoarea încearcă să ne demonstreze că luxul poate exista în viaţa noastră, chiar dacă nu avem un cont gras în bancă. Şi deşi adminte că toţi oamenii au nevoie de mici plăceri sau să se simtă în siguranţă, luxul ar trebui să însemne orice ne face să ne simţim bine, orice ne oferă plăcere, deoarece, mai mult ca orice altceva, luxul este o chestiune de alegere şi atitudine a fiecăruia dintre noi. Desigur că în această carte nu este diminuată importanţa banilor în viaţa noastră, deoarece, indiferent cât ne-am dori noi să fie altfel, banii sunt necesari, deoarece ne trebuie sume de bani ca să ne îmbrăcăm, să ne hrănim şi să plătim facturile, dar este evidenţiată ideea că poţi trăi ca sclav al banilor, deşi eşti bogat, în acelaşi fel în care poţi fi liber şi fericit cu puţinul pe care îl ai. Dorinţele noastre apar şi dispar cu o viteză uimitoare, chiar şi mie mi s-a întâmplat să îmi doresc ceva cu ardoare, pentru ca mai apoi să mă gândesc la altceva, dar singurul lucru care nu dispare este dorinţa de a trăi la maxim fiecare clipă. În carte ne este prezentat de asemenea şi luxul văzut ca mărci faimoase, produse scumpe şi tot ceea ce credem că avem nevoie, iar aici intervine marketing-ul, care mereu încearcă să ne prezinte ceva de care nu avem neapărată nevoie ca fiind ceva vital. Dar noi nu ar trebui să ne lăsăm niciodată influenţaţi de aceste strategii. Aşa cum pentru alţii luxul înseamnă toate sau câteva din cele de mai sus, pentru mine luxul este o pauză pe care mi-o iau într-o zi plină ca să beau cafeaua în oraş cu prietenii sau să citesc o carte bună, să fac schimb de idei cu oameni inteligenţi sau pur şi simplu să stau într-o cabană în pădure şi să ascult ploaia cum bate pe acoperişul verandei, pentru că luxul nu este în lucrurile pe care mi le-aş permite, ci în alegerile pe care le fac în fiecare clipă. Iar cartea aceasta mi-a reamintit de ce e bine să îmi ascult inima şi să nu uit să trăiesc fiecare clipă la maxim, motiv pentru care o ador şi voi reveni cu siguranţă într-o bună zi la ea.

Recomand cartea aceasta tuturor oamenilor, deoarece este o lecţie de viaţă, ne învaţă că tot ceea ce este superficial este şi trecător şi, cel mai important lucru din viaţa noastră nu este banul, ci libertatea de a alege şi puterea noastră de a ne detaşa de tot ce este material şi de a vedea dincolo de tot ce ni se prezintă în viaţa de zi cu zi ca fiind realitatea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.