„Şi soarele e o stea” de Nicola Yoon

Nicola Yoon - Şi soarele e o steaCartea asta era de ceva timp pe lista mea de citit, dar abia acum i-a venit rândul. Când am văzut-o prima dată la un stand la Bookfest m-a atras datorită titlului scris mare pe copertă. Şi toată coperta colorată şi plină de linii şi puncte a contribuit la atragerea atenţiei mele. Şi apoi am deschis-o, iar prologul cu acea teorie a plăcintei cu mere a fost exact ce îmi trebuia ca să o iau acasă (conform teoriei plăcintei enunţate la început „Ca să faci un lucru simplu cum este plăcinta cu mere, trebuie să creezi întreaga lume.”). Astfel, am ştiut că o să iubesc această carte.

Acum că am terminat-o pot zice că nu aş fi crezut vreodată să îmi placă genul acesta de carte. De ce? Simplu, pentru că întotdeauna m-au plictisit groaznic cărţile de 300 de pagini care descriu doar o singură zi din viaţa personajelor. Dar iată că există şi excepţii. Povestea aceasta este atât de bine scrisă, încât m-a fascinat. Mi-a plăcut povestea Natashei, care şi-a trăit din plin ultimele ore în America, şi a lui Daniel, un băiat visător care nu ştie dacă să se ducă să studieze la Yale şi să devină doctor sau să lupte ca să îşi împlinească visul de a deveni poet. Cei doi copii sunt atât de diferiţi (Natasha este pragmatică şi Daniel un visător), dar se îndrăgostesc unul de celălalt în câteva ore. Dar cartea asta nu este doar o frumoasă poveste de dragoste. Găsim în ea şi dramele unor familii, care au ajuns în America din diferite motive. Dar cel mai mult mi-a plăcut că, deşi există un număr mic de personaje care apar în carte, autoarea le dedică un capitol fiecăruia în care ne prezintă viaţa, drama şi speranţele de viitor ale acestor personaje. Şi nu în ultimul rând, finalul este unul impresionant. După ce toată cartea am stat cu sufletul la gură ca să aflu dacă Natasha va fi sau nu deportată sau va rămâne împreună cu Daniel, sfârşitul este neaşteptat de frumos.

Mi-a plăcut această carte foarte mult şi de aceea cred că merită citită. O recomand celor care vor să citească o poveste de dragoste frumoasă între două personaje foarte diferite, o carte plină de coincidenţe şi întâmplări care te ţin în suspans până la ultima pagină şi tuturor celor cărora le place ca o poveste să fie mai complexă şi nu să se rezume la dragoste, iar romanul acesta chiar are toate elementele necesare pentru a fi un roman impresionant.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.