„Nightbooks – Captiv în poveste” – J.A.White

J. A. White - Nightbooks - captiv în poveste
J. A. White – Nightbooks – captiv în poveste

Oare ce s-ar întâmpla dacă poveştile şi basmele copilăriei nu s-ar termina, dacă ar continua dincolo de tradiţionalul „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”? Întotdeauna m-am întrebat ce s-ar petrece după ce binele a învinsă răul şi eroul a scăpat teafăr şi nevătămat din ghiarele acestuia. Iată că J.A.White s-a găndit la o continuare a uneia dintre poveştile copilăriei, una pe care orice copil să o cunoască: „Hansel şi Gretel”. Acum o veşnicie (atât mi se pare că a trecut de când a fost ultimul târg fizic de carte), la Gaudeamus am ajuns la standul editurii Storia. V-am mai zis şi voi repeta la infinit cât de mult ador oamenii de la această editură. Pe vremea când nu eram blogger şi nu ne cunoşteam s-au purtat foarte frumos cu mine la stand, mi-au recomandat cărţi şi au fost foarte drăguţi. Apoi, de când am început să scriu, m-au sustinut cu cărţi şi sfaturi, continuând să fie aceleaşi persoane minunate, deschise şi prietenoase. Dar să revenim la ultimul târg de carte. Ajunsă la Storia am căutat mai mult decât cărţi Young Adult, vrând să citesc şi cărţi potrivite pentru copii, aşa că am primit ca recomandare această carte, „Nightbooks”. Deoarece am fost mereu în urmă cu cititul şi am o mulţime de cărţi pe care aş vrea să le descopăr, dar timpul nu prea a fost prietenul meu în ultima vreme (Slavă cerului că vine vacanţa!), abia acum (mai exact acum aproape două luni, dar na, sunt în urmă şi cu scrisul) am ajuns să citesc şi această carte şi am descoperit cea mai delicioasă poveste , una grozavă, bine scrisă şi plină de magie.

Alex este un băiat mai neobişnuit, deoarece scrie poveşti de groază (cumva mi-l imaginal ca pe un mic Stephen King, când era la şcoală), atât de bune, încât colegii şi profesorii îl consideră un ciudat. Aşa că micuţul Alex se hotărăşte să ardă caietele şi să încerce să devină un copil normal. Însă, în noaptea când se duce spre subsolul blocului să ardă tot, liftul se opreşte şi este nevoit să coboare şi să îşi continuie drumul pe scări. Însă uşa unui apartament îl atrage, deoarece se aud replicile din filmul său de groază preferat. El se apropie, uşa se deschide şi apare o doamnă drăguţă care îl invită să se uite împreună la film, ademenindu-l şi cu plăcinta lui preferată. Alex nu crede că doamna respectivă îi va face ceva, aşa că acceptă invitaţia, însă, de îndată ce intră, uşa şi decorul dispar cu desăvârşire şi descoperă că este captiv într-un apartament. Ca să supravieţuiască, Alex trebuie să îi spună în fiecare noapte vrăjitoarei o poveste de groază, alegând mereu una dintre cele scrise de el. Vrăjitoarea Natacha, căci aşa se numea, este înspăimântătoare şi îl ameninţă mereu pe băiat că îl va transforma într-o figurină dacă nu îi mai scrie poveşti. Tot în apartamentul acela, Alex o cunoaşte pe Yasmin, o fată care o ajuta cu mâncarea şi curăţenia în apartament pe vrăjitoare şi cei doi pun la cale un plan să evadeze din apartamentul vrăjit. Dar ceea ce nu ştiu ei este că Natacha nu este singura locatară a apartamentului şi, încercând să evadeze, o descoperă într-o cameră magică pe vrăjitoarea din basmul Hansel şi Gretel, care doarme. Cei doi o eliberează pentru a scăpa de Natacha, iar apoi trebuie să scape şi de aceasta, deoarece răutatea vrăjitoarei adormite nu are limite şi, de îndată ce este trezită, este în stare să răpească şi să mănânce toţi copiii din lume. Astfel avem parte în această carte de o acţiune grozavă, nişte copii curajoşi şi nişte vrăjitoare cum rar mi-a fost dat să găsesc în poveşti. Fiind o combinaţie interesantă între „O mie şi una de nopţi” şi „Hansel şi Gretel”, cartea aceasta este una dintre lecturile mele preferate de anul acesta. I-am adorat pe copii, mi-a plăcut prietenia dintre aceştia şi felul în care au avut grijă unul de celălalt. Acest roman fantasy pentru copii este o carte grozavă pe care o voi recomanda cu drag tuturor copiilor şi adulţilor care sperau că dincolo de finalul fericit al unei poveşti, există şi altceva.

Recomand cartea aceasta tuturor iubitorilor de literatură fantasy, deoarece este o poveste plină de magie şi suspans, copiilor care vor să citească o carte grozavă cu şi despre vrăţitoare, dar şi celor care vor să afle ce s-a întâmplat cu vrăjitoarea cea rea, după ce Hansel şi Gretel au reuşit să scape din ghearele ei, pentru că finalul fericit, poate, nu este întotdeauna fericit şi după ce am închis o carte sau am terminat de citit o poveste. Şi, cine ştie, până la urma urmei finalul poate fi doar un alt început…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.