„Bărbaţii de pe canapeaua mea” – Brandy Engler & David Rensin

Brandy Engler - Bărbaţii de pe canapeaua mea
Brandy Engler – Bărbaţii de pe canapeaua mea

Cred că am mai spus-o şi cu alte ocazii, dar iată-mă nevoită să repet şi de data aceasta: eu nu citesc cărţi de dezvoltare personală. Dar de data aceasta a trebuit să aleg fix această carte (pe care am primit-o cadou acum o grămadă de timp) ca să îmi pot duce la capăt provocarea. Cartea asta o am de cel puţin 4 ani în bibliotecă şi o să fiţi uimiţi de cum a ajuns ea acolo. Ei bine, mi-a fost recomandată de mama mea. Mda, mama s-a hotărât cu ceva timp în urmă că este bine să aflu totul despre relaţii (asta după ce m-am căsătorit) aşa că mi-a cumpărat cartea aceasta. Şi cum nu este genul de care pe care l-aş citi în mod normal şi cum nici titlul nici ceea ce scrie pe spatele cărţii nu m-a atras în mod deosebit, a rămas acolo, pe un raft în bibliotecă. Dar iată că i-a venit rândul şi ei şi vreau să vă spun că mi s-a părut, până la urmă super interesantă. Mi-a plăcut cum a fost scrisă şi chiar şi subiectul şi probabil că dacă aş fi citit-o pe la 18 ani mi-ar fi şi fost de folos câte ceva din această carte. Însă nu este niciodată prea târziu să învăţăm lucruri noi şi să înţelegem cum funcţionează diverse chestii şi pentru alţii. Deci până la urmă nu a fost o experienţă neplăcută lectura acestei cărţi, ba chiar aş zice că mi-a plăcut, deşi, repet, nu este genul de carte pe care aş alege-o dintr-o bibliotecă.

Autoarea cărţii „Bărbaţii de pe canapeaua mea” ne povesteşte prin intermediul acestei cărţi experienţele pe care le-a avut ea cu diverşi bărbaţi care veneau la ea pentru terapie sexuală. Astfel demonstrează că noi femeile greşim când presupunem că bărbaţii vor doar să facă sex. Conform concluziilor pe care le-a tras în urma şedinţelor ei cu bărbaţii, autoarea ne arată că, de fapt, bărbaţii nu vor doar sex. Chiar dacă vorbim despre afemeiaţi cronici, dependenţi de pornografie, bărbaţi geloşi sau care suferă de disfuncţii erectile, de teama de intimitate sau de pierderea libidoului, la baza acestor comportamente se află nevoia unei legături mai apropiate, nevoie despre care le este greu să vorbească cu partenerele lor. Şi astfel s-a ajuns la o nouă descoperire: că anumiţi bărbaţi consideră că este mai bine să se exprime sexual decât emoţional. Bărbaţii, conform celor spuse în această carte, se folosesc de sex pentru a îşi satisface nevoile neîmplinite de putere, stimă de sine, alinare şi dragoste. Felul în care autoarea ne face cunoştinţă cu astfel de bărbaţi este unul interesant, pentru că ne sunt descrise şedinţe din cabinetul ei, păstrând însă anonimatul bărbaţilor de pe canapeaua ei. Scopul acestei cărţi este ca femeile să înţeleagă mai bine bărbaţii şi de ce se comportă ei într-un fel sau altul, să afle ce vor ei şi cum să facă în aşa fel încât relaţia lor să fie una de durată. Deci, da, cartea aceasta este o carte pentru femei (scuze, domnilor!), scrisă de o femeie care a reuşit să îşi ascundă toate reacţiile impulsive, pentru a putea ajuta bărbaţii care veneau la ea la cabinet. Deşi probabil că ar mai fi stat mulţi ani prin biblioteca mea fără să fie citită, cartea asta mi-a plăcut. M-au intrigat bărbaţii care cereau ajutorul autoarei şi uneori am prevăzut sfaturile pe care urmau să le primească de la aceasta (pentru că şi eu am făcut facultatea de psihologie şi mai ştiu una-alta). Aşa că a fost o lectură plăcută şi uşoară, care mi-a făcut zilele mai suportabile.

Recomand cartea aceasta tuturor femeilor, pentru că mereu avem ceva de învăţat, celor care vor să îşi înţeleagă mai bine bărbatul de lângă ele şi de ce se comportă într-un anumit fel, dar şi celor care sunt curioase despre ce au vorbit bărbaţii cu autoarea, despre poveştile lor adevărate despre sex şi dragoste.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.