„Scris pe trup” de Jeanette Winterson

Jeanette Winterson - Scris pe trupÎmi place foarte tare faptul că în ultima vreme apar o mulţime de romane noi, ceea ce înseamnă că îmi măresc lista de cărţi de citit pe zi ce trece. Am citit întâmplător un fragment din cartea asta pe facebook şi mi s-a părut o poveste promiţătoare, aşa că m-am grăbit să mi-o iau. Acum, după ce am citit-o, nu mi se pare cine ştie ce, nu este un roman de necitit, dar parcă nici nu şi-a meritat timpul investit în el.

Cel mai tare m-a enervat că până la sfârşit nu am putut afla cu siguranţă dacă personajul principal este un el sau o ea. Eu înţeleg că este o poveste de dragoste, din care ar trebui să ne dăm seama cât de profundă este dragostea personajului principal pentru o femeie căsătorită, Louise, dar tare aş vrea să ştiu despre ce vorbim aici. Pentru că dacă ar fi bărbat, în unele scene ne vorbeşte de „iubitul meu” şi asta e puţin gay, iar în general ne vorbeşte despre relaţiile sale cu femei căsătorite. Dacă ar fi femeie, de ce ar ieşi cu alte femei căsătorite? În general, nu am nimic cu persoanele gay sau lesbiene, dar nu îmi place să citesc despre astfel de relaţii. Fiecare face ce simte cu cine simte, dar de ce ar scrie cineva o carte din care să nu îţi dai seama sexul personajului principal? Am înţeles, povestea de dragoste este superbă, să iubeşti pe cineva atât de mult încât să renunţi la persoana respectivă ca să îi prelungeşti viaţa, dar m-a întristat groaznic să nu ştiu mai multe despre personajul principal. Nu îi este menţionat nici numele, nici nu este descris sub nicio formă, decât din punctul de vedere al dragostei profunde pe care i-o poartă Louisei. Deci am rămas aşa, uşor dezamăgită şi de poveste şi de felul în care este prezentată dragostea protagoniştilor.

O recomand celor care vor să citească o poveste de dragoste, ca multe altele, dar puţin ciudăţică, pentru cei care vor să îşi imagineze singuri genul personajului principal sau celor care pur şi simplu vor să citească un alt gen de roman.

Acest articol a fost publicat în WTF? și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns