„Salut, rămas-bun şi tot ce se întâmplă între ele” de Jennifer E.Smith

Jennifer E. Smith - Salut, rămas-bun şi tot ce se întâmplă între eleAm aşteptat cu nerăbdare să citesc cartea asta, dar când i-a venit rândul am simţit aceeaşi nerăbdare să o termin mai repede că poate găsesc alte cărţi frumoase care să merite citite. Auzisem câte ceva despre ea şi, deoarece îmi plac cărţile apărute la editura Epica, am presupus că o să fie o carte bună. Titlul promitea o poveste frumoasă şi cele câteva rânduri pe care le-am citit despre carte şi autoarea ei m-au făcut să vreau să o citesc, dar a fost cam genul acela de carte care m-a ţinut în loc, deoarece mi-a luat o veşnicie să o citesc. Poate sunt eu puţin pretenţioasă, dar cărţile de genul acesteia sunt cel mai bun somnifer şi cea mai bună metodă de a adormi fără să recurgi la numărat oi (citeam o pagină şi dormeam ca un prunc).

Toată cartea asta de 268 de pagini este despre o singură noapte petrecută de doi tineri, Clare şi Aidan, care sunt împreună şi încearcă să îşi dea seama cum ar trebui să procedeze după ce pleacă fiecare la o altă facultate în oraşe diferite. Şi au douăsprezece ore ca să îşi dea seama dacă să se despartă sau să menţină o relaţie la distanţă. Mie îmi plac cărţile dinamice, cu acţiune care să se petreacă în mod alert, nu îmi place să citesc 200 de pagini despre doar o noapte! Ideea de luat decizii dificile este drăguţă, ba chiar, după câteva pagini m-am oprit puţin din citit şi m-am gândit: „Oare eu ce aş face într-o situaţie de genul acesta?” Dar toată această situaţie este descrisă atât de amănunţit, fiecare gând, sentiment şi situaţie încât parcă e prea mult. Ştiind că este vorba despre descrierea ultimei nopţi petrecute împreună, speram să se termine cartea într-un fel pozitiv (aşa sunt eu, o fire optimistă), dar pe cuvânt că nu mă aşteptam la un astfel de sfârşit. Sfârşitul cărţii a fost neaşteptat de… interesant aş zice eu. Şi chiar nu mă aşteptam să se termine aşa cartea asta. Ca să dau un mic indiciu referitor la final, indiferent de ce se aşteaptă cititorul să afle la finalul cărţii, lucrul la care s-a gândit nu se va întâmpla. Şi asta face un pic lucrurile mai interesante, deci acesta ar putea fi un punct forte al cărţii, că în rest nu am găsit nimic spectaculos.

Recomand cartea aceasta celor care au probleme cu somnul, celor cărora le plac cărţile cu final neaşteptat şi celor care au suferit vreodată o despărţire datorată distanţei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.