„Doi la pătrat, un singur pat” – Georgiana Vâju

Georgiana Vaju - doi la pătrat un singur pat
Georgiana Vaju – doi la pătrat un singur pat

Având încă trei zile din luna asta ca să mai citesc ce vreau eu, am ales să citesc două cărţi uşurele, care să mă relaxeze şi să le pot termina până la sfârşitul lunii. Aşa am ajuns să aleg „Doi la pătrat, un singur pat”. Cartea asta o am de atâta timp prin bibliotecă, încât a început să se cojească coperta singură, de plictiseală (şi când zic că s-a cojit, nu glumesc, a început să se exfolieze pe la colţuri). Mai exact are vreo doi ani de când stă singurică prin bibliotecă, fără să reuşească să îmi atragă atenţia. De ce? Păi foarte simplu. Nu pentru că am ceva cu cartea asta, ba mai mult nu ştiam nimic despre ea când am cumpărat-o, ci pentru că m-am tot chinuit să ţin pasul cu ultimele apariţii în materie de ficţiune, aşa încât cartea asta a ajuns să fie îngropată de celelalte cărţi din bibliotecă. Iar acum că tot am o grămadă de timp liber, am tot încercat să fac puţină ordine, să citesc mai mult şi astfel am ajuns să descopăr nişte cărţi care erau şi ele pe acolo de ani de zile, aşteptându-şi rândul la citit. Iar acum, iată că am reuşit şi am citit-o. Am auzit mulţi oameni vorbind de bine cărţile Georgianei Vâju, aşa că am zis să văd şi eu despre ce e vorba. Şi iata-mă citind această carte. Ideea în sine a cărţii este drăguţă, dar nu iese cu nimic în evidenţă faţă de restul de literatură erotică din zilele noastre, e o lectură uşoară, dar nu pot să zic că mi-a plăcut, pentru că nu am simţit că aduce ceva nou. Pur şi simplu subiectul mi s-a părut banal, deşi frumos pus în evidenţă prin cuvinte, dar dacă aş fi citit cartea asta cândva în drum spre job sau furând câteva clipe din timpul meu liber, aş fi zis că e o totală pierdere de timp. Dar pentru că a avut noroc şi am citit-o în această mini vacanţă, pot doar să zic că este o lectură uşoară.

„Doi la pătrat, un singur pat” (vă jur că prima data când am citit titlul ăsta am rebotezat cartea şi din titlul original în mintea mea erau doi la pătrat în acelaşi pat :)) aşa sunt eu din când în când mai mă grăbesc) este povestea a patru personaje: Dorian, soţul infidel, Monica, soţia dezamăgită, Camelia, amanta perversă, şi Florin, fostul iubit al Monicăi, care încă mai este îndrăgostit de ea. Dorian este un avocat care nu are foarte mult succes în carieră, a cărui mamă i-a găsit ca soţie pe Monica, care tocmai fusese trădată şi părăsită de iubitul ei, Florin. Dorian se căsătoreşte cu Monica, deşi nu simţea pentru ea dragostea pe care ar trebui să o simtă nişte tineri căsătoriţi, dar convieţuind şi mai ales atunci când li se nasc cele trei fetiţe, Dorian începe să nutrească dragoste faţă de familia sa. Însă această linişte îi este tulburată de apariţia Cameliei, o tânără care îi cere ajutorul pentru a scăpa de o încurcătură şi a nu ajunge la închisoare. Dorian se simte atras de Camelia şi până la urmă cedează tentaţiei şi devin amanţi. În acelaşi timp, se întoarce în ţară Florin, fostul Monicăi şi o caută, o ajută cu fetele, aşa că între ei se leagă o prietenie, iar după ce află de infidelităţile soţului, Monica se culcă cu Florin. Dar cumva cei doi, Dorian şi Monica, reuşesc să îşi dea seama că se iubesc şi că îşi vor viaţa înapoi. Dar oare lucrurile pot reveni la normal? Ei bine, asta veţi afla voi singurei după ce veţi citi cartea asta. Mie cartea asta nu mi-a atras atenţia în mod special, pentru că am citit o grămadă de literatură erotică. Nu sunt fan „Fifty Shades of Grey”, dar nici cartea asta nu e fabuloasă. Aici acţiunea nu e cine ştie ce, adică bărbaţi şi femei care înşeală, femei care încă suferă după fostul, chestii d-astea. Dar adevărul e că are şi ceva un pic mai profund, în felul în care sunt descrise personajele şi relaţiile dintre ele. Cumva trăirile lor sunt evidenţiate şi asta face puţin diferită cartea asta de alte cărţi mai superficiale, unde protagoniştii doar fac sex şi atât. Nici scenele de sex nu au fost impresionante (adică jur că nu îmi mai amintesc nimic de ce se petrecea pe acolo şi asta în condiţiile în care am citit-o acum două zile), dar este totuşi erotică. Impresia mea generală este că este o carte uşor de citit şi drăguţă.

Recomand cartea aceasta celor care vor să citească un roman care nu are un triunghi amoros, ci un pătrat amoros, că pe aici sunt 4 iubiţi/ amanţi, celor care vor să citească ceva uşor, care se citeşte repede şi celor care vor să citească o carte care nu iese în evidenţă prin scenele de sex sau relaţiile dintre personaje, ci prin trăirile lor interioare (iar aici îmi vine în cap o întrebare în engleză: Now what’s the fun in that?).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.