„Darwin – Portretul unui geniu” – Paul Johnson

Paul Johnson - Darwin - portretul unui geniu

Zilele astea încerc să citesc cărţi diverse, de diferite genuri, pentru că sincer m-am cam săturat să tot anticipez finale şi mai vreau să ies din aria mea de confort şi să experimentez genuri literare noi. Şi cred că am mai spus asta cândva, dar o repet: nu îmi plac de niciun fel (sau cel puţin aşa credeam până am dat de cartea asta) cărţile de istorie, cărţile despre personalităţi şi vieţile lor şi astfel încerc să le evit. Până acum m-am apucat de vreo trei ori de „Sapiens” şi nici până acum nu am terminat-o, dar cartea aceasta cu Darwin mi-am dorit-o mult anul trecut la Gaudeamus (Dumnezeu ştie de ce mi s-a pus atunci pata pe ea) şi nu am lăsat să se termine târgul fără să mi-o iau. Şi pentru că nu prea este genul de cărţi pe care mă omor să le citesc, a stat frumuşel pe raftul meu de aproape un an. Şi cum mă gândeam eu ce să mai citesc, mi-a sărit în ochi cartea asta. Trebuie să spun de la început, nu ştiu ce şi cum s-a întâmplat cu această carte, dar chiar mi-a plăcut. Adică am citit-o în vreo două zile şi chiar mi-a plăcut la nebunie. Abia aşteptam să mai am puţin timp liber ca să o citesc şi când am terminat-o (asta fără să trebuiască să trag de mine să mai citesc câte puţin din ea în fiecare zi ca să se termine) am rămas uimită că mi-a plăcut. Dar acum să nu vă imaginaţi că o să îmi fac un obicei din a citi cărţi despre mari personalităţi prea des, dar impresia generală a fost una bună şi am simţit că a fost un câştig pentru cultura mea generală să mai aflu câte ceva despre Darwin, despre care, spre ruşinea mea, nu ştiam prea multe (asta ca să nu spun că aproape nimic).

Cartea „Darwin – Portretul unui geniu” este împărţită în opt capitole, fiecare descriind o bucată din viaţa lui Darwin. Ea începe cu dovezi că Darwin a avut un material genetic bun şi demonstrează asta începând cu descrierea tatălui şi bunicului lui, ambii nişte oameni de excepţie, uimitori în domeniul lor de activitate şi apoi continuând cu strămoşii din partea mamei, ambele ramuri fiind pline de oameni intelectuali. Cel de-al doilea capitol ne prezintă educaţia pe care a primit-o Darwin şi felul în care s-a autoeducat şi ne este descrisă călătoria sa la bordul navei Beagle şi expediţiile de cercetare pe care le-a întreprins el în timpul călătoriei. Apoi, în următoarele două capitole ne sunt prezentate încercările lui de a publica „Originile speciilor”, lucrare care a fost considerată o capodoperă. Iar apoi cartea continuă cu felul în care restul operelor sale au fost tipărite şi au fost apreciate mai mult sau mai puţin de societatea ştiinţifică a vremii. În cartea asta, autorul încearcă să ne arate cum ideile lui Darwin au avut ecou în foarte multe domenii şi impactul pe care l-au produs acestea. Iar autorul nu ne vorbeşte doar despre Darwin, ci şi despre oamenii pe care i-a avut mereu alături, de la familia lui, care mereu l-a sprijinit (mai ales financiar şi din acest motiv el nu a trebuit să îşi facă niciodată griji despre ziua următoare), la prietenii, profesorii şi colegii lui, pe care a ştiut mereu să îi ţină aproape, până la soţia sa, Emma, cea care îi sprijinea, îi acorda toată dragostea şi i-a dăruit şi zece copii. Ce mi s-a părut interesant a fost felul în care autorul vorbeşte despre toţi aceşti oameni, cu calităţi şi defecte. Clar şi Darwin a avut punctele lui slabe, dar şi ele au fost descrise în cartea asta împreună cu defectele şi calităţile celorlalţi oameni contemporani lui. Mi-a plăcut foarte mult felul în care a fost scrisă această biografie şi chiar am citit-o cu drag. În unele locuri am şi râs, deoarece cartea asta nu este deloc lipsită de haz. Aşa că cititind cartea asta am aflat lucruri interesante despre Darwin, cine a fost el, despre viaţa lui şi totuşi mi-a plăcut să o citesc şi nu m-a plictisit deloc. Iar felul în care s-a încheiat această carte mi s-a părut foarte potrivit. Şi astfel pot să zic că, deşi nu este genul de carte pe care l-aş citi în mod normal, mi-a plăcut foarte tare această carte.

Recomand cartea asta celor care citesc de obicei biografii, pentru că este foarte bine scrisă şi documentată, celor care vor să îl cunoască pe Darwin, omul în carne şi oase, cu calităţi şi defecte şi celor care, la fel ca mine, vor să mai citească şi altceva, deoarece cartea asta este foarte drăguţ scrisă şi prinde imediat cititorul, făcându-l curios să afle cun a fost viaţa lui Darwin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.