După cum am mai zis de câteva ori în articolele trecute, eu nu prea citesc cărţi de dezvoltare personală şi non-fiction, în general, iar motivul este unul foarte simplu. Cărţile de ficţiune sunt uşor de înţeles, ne spun o poveste pe care îmi place să o trăiesc la maxim, imaginându-mi personajele şi cum sunt ele îmbrăcate, cât şi acţiunea şi decorul. Îmi place să îmi fac în minte o imagine, pe care să o urmăresc până la final, unde deznodământul mă poate bucura sau enerva sau chiar mă poate plictisi. Însă cărţile de dezvoltare personală sunt greoaie. Mereu trebuie să urmăresc cu atenţie fiecare cuvânt şi să încerc să pricep cât mai bine fiecare propoziţie, ca să îmi fac o idee despre ce vrea să ne transmită autorul/autorii. Mai demult am citit o astfel de carte, „Puterea prezentului” se numea, care mi-a luat o veşnicie să pricep primele trei pagini. Să dea naiba dacă chiar şi acum ştiu care e faza cu cartea aia, dar nu am trecut niciodată de acele prime trei pagini. Dar, aşa cum spune şi unul dintre autorii acestei cărţi despre care vă voi vorbi astăzi: „În viaţă există momente când o carte deschisă întâmplător într-o zi ne poate schimba total perspectiva zilei de mâine.” Asta nu înseamnă că am deschis cartea asta şi gata, dintr-o dată, îmi plac astfel de cărţi, însă se pare că această carte a venit la momentul potrivit în viaţa mea, ca să mă înveţe câte ceva despre trecut şi viitor şi mai ales despre prezent. Am avut multe de învăţat din cartea asta şi cumva mi-a schimbat puţin viaţa (în bine, zic eu). Ah, dar pentru că am zis asta să nu credeţi că voi trece acum să citesc doar aşa ceva. Nici vorbă! Însă, din când în când, este nevoie să apară o astfel de carte în viaţa noastră şi să ne arate ce facem bine şi, mai ales, ce facem greşit.
„Curajul de a nu fi pe placul tuturor” este scrisă sub forma unui dialog între un tânăr, care credea că lumea este un loc unde fericirea se poate atinge foarte greu, şi un filosof, care susţinea că fericirea este la îndemâna oricui, ba mai mult, că este foarte simplu să fii fericit. Tânărul, căruia îi lipsea încrederea în sine, care se simţea inferior celor din jur, atât din punct de vedere intelectual, cât şi din punct de vedere fizic, a încercat prin toate mijloacele să respingă toate teoriile filosofului, deoarece considera că nimeni nu poate fi fericit în totalitate, iar fericirea este o chestie care cu greu se poate obţine. Problema principală a tânărului era lipsa de încredere, faptul că se desconsidera din multe puncte de vedere, dar şi faptul că punea mare accent pe trecut. Filosoful a reuşit până la urmă să îl înveţe pe acest tânăr foarte multe lucruri utile. Un exemplu ar fi că i-a explicat că nu trebuie să se mai gândească la trecut, deoarece nu se poate întoarce în trecut ca să remedieze situaţiile negative, dar nici să retrăiască pe cele pozitive, aşa că la ce ar mai fi bun să îşi bată capul cu trecutul? Teoriile filosofului se bazează pe ideile lui Alfred Adler, un mare psiholog al secolului XX, iar acesta încearcă să îi explice tânărului său interlocutor că fiecare dintre noi are control total asupra propriei vieţi şi a modului în care alegem să o trăim, iar trecutul, îndoielile şi aşteptările pe care le avem de la cei din jur nu ne vor ajuta niciodată să fim fericiţi. Fiecare om trebuie să găsească în el însuşi curajul de a se schimba, de a renunţa la limitele pe care şi le impune fiecare, în mod inconştient, dar şi la cele impuse de cei din jur. Trebuie să recunosc că anumite pasaje le-am priceput mai greu, însă cartea aceasta a fost una dintre cele care m-au ajutat foarte mult zilele astea. Ştiam că am tendinţa să trăiesc în trecut şi de când am citit cartea asta nu mi-am mai petrecut nicio clipă gândindu-mă la ce a fost. Şi, în mod uimitor, m-am simţit mai fericită. La fel am încercat să alung gândurile negative, să mă axez doar pe lucrurile care mă fac cu adevărat fericită. Şi după acest exerciţiu, cu siguranţă mă simt mai bine.
Recomand cartea aceasta celor care vor să îşi schimbe viaţa, pentru că poate fi foarte uşor să fim cu adevărat fericiţi, dacă ne străduim puţin să ne schimbăm modul de gândire, celor care citesc de obicei cărţi de psihologie, pentru că aceasta este una dintre cele mai bune cărţi de acest gen citite de mine vreodată, dar şi celor care au nevoie să îşi recapete încrederea în ei, să lase în urmă trecutul şi să trăiască clipa, pentru că trecutul şi viitorul nu sunt aici şi tot ce avem este prezentul.