„Afacerea vieţii tale” – Fredrik Backman

Fredrick Backman - Afacerea Vieţii Tale
Fredrick Backman – Afacerea Vieţii Tale

Anul acesta o să îl încep povestindu-vă despre o carte scrisă de Fredrik Backman. El este unul dintre autorii mei preferaţi şi nu a existat carte scrisă de el să nu îmi placă. Anul acesta, la târgul de carte Gaudeamus, plimbându-mă printre cărţi mi-a sărit în ochi această carte mică şi nu am rezistat să nu o iau cu mine acasă. M-am gândit iniţial să îmi iau alte cărţi, ceva mai voluminoase, cărţi de Crăciun cu care să îmi petrec luna decembrie, dar curiozitatea a învins şi de această dată. Ceea ce pot să spun pe scurt despre această carte este că, scriind-o, autorul a dovedit că nu este nevoie să scrie cărţi voluminoase (de peste 600 de pagini), aşa cum ne-a obişnuit, ca să îi facă pe cititori să le placă ce a scris el acolo. Fredrik Backman poate umple la fel de bine 700 sau 70 de pagini de înţelepciune, pentru că, indiferent câte cuvinte pune pe foaie, tot va ieşi o carte extraordinară. Iar acest lucru face ca acesta să poată fi considerat un autor grozav. Cât despre cartea „Afacerea vieţii tale” pot spune că este o carte nemaipomenită, care merită citită şi pe care nu am putut să o las din mână până la ultima pagină.

Cartea începe cu un cuvânt înainte din partea autorului, care încearcă să ne introducă în poveste, spunându-ne când şi unde a scris-o. Apoi, povestea începe cu monologul unui tată, unul care îi scrie o scrisoare fiului său. Acesta cunoaşte o fetiţă, pe care, fără să vrea, ajunge să o îndrăgească. Aceasta este extrem de inteligentă şi foarte matură în gândire pentru vârsta ei. Cei doi se cunosc într-un spital, pentru că el era bolnav de cancer. Ambii încearcă să scape de femeia cu pulover gri. Fetiţa îl face pe tată să îşi amintească de propriul fiu, de dragostea pe care a simţit-o faţă de acesta în primele zile de viaţă, iar apoi de teama care l-a împins să călătoarească mult ca să se depărteze de acesta. Luptându-se să ajungă faimos şi să aibă mulţi bani, acesta a pierdut ceva mult mai preţios: familia sa. De-alungul vieţii tatăl s-a intersectat de multe ori cu doamna cu pulover gri, dar mereu venea după altcineva sau părea că veghează asupra lui, în loc să îi dea târcoale. Într-o seară, la spital, aceasta a venit după fetiţă, iar tatăl a furat dosarul şi a fugit, sperând că astfel o salvează. Dar salvarea nu se obţine aşa de uşor. Astfel, femeia i-a propus un târg, unul despre care nu vă voi spune pentru că vă voi strica plăcerea lecturii. Deşi iniţial nu ştiam ce să cred despre această carte, mi-am dar seama cât de extraordinară este pe parcurs. Mi-a plăcut evoluţia personajului principal, care, deşi în viaţă era un om realizat, s-a maturizat şi emoţional pe parcursul cărţii. Am fost extrem de tristă de când am citit primele pagini cu confesiunea acestui personaj, pe care l-am considerat interesant, dar am şi plâns până la urmă, pentru că povestea este una extrem de emoţionantă. Chiar mă miram cum de o carte atât de mică poate transmite atâtea emoţii contradictorii, pentru că m-a făcut să trec de la furie, la uimire, de la speranţă, la tristeţe, toate acestea în cele 70 de pagini. Un alt lucru care mi-a plăcut au fost desenele. Cartea aceasta este plină de desene şi de surprize şi cu siguranţă că, dacă îi veţi acorda o şansă, veţi descoperi că nu o veţi mai putea lăsa din mână până la final.

Recomand „Afacerea vieţii tale” tuturor celor care realizează că banii şi puterea nu sunt totul în viaţă şi, cu siguranţă nu aduc fericirea, celor care vor să citească o frumoasă poveste despre dragostea unui tată pentru fiul său, deşi acesta iniţial nu înţelege ce înseamnă să fii părinte, dar şi o nuvelă despre puterea de sacrificiu pentru cei din jur, fie ei rude sau doar cunoscuţi.