„Danny, campionul lumii” – Roald Dahl

Roald Dahl - Danny, Campionul Lumii
Roald Dahl – Danny, Campionul Lumii

Astăzi vreau să vă vorbesc despre ultima carte de Roald Dahl citită de mine luna trecută. Nu ştiu cum se întâmplă, dar mereu mă întorc la cărţile pentru copii. Anul acesta, 99% din momentele în care mă duc şi mă uit prin bibliotecă, îmi sare în ochi câte o carte pentru copii şi cam în tot atâtea cazuri mă şi hotărăsc să citesc o astfel de carte. Iar asta nu e deloc bine, deoarece în luna iunie va trebui să îmi refac stocurile de cărţi, ca să am ce citi. Am o mulţime de astfel de cărţi adunate de mine de-a lungul anilor, cărţi care abia anul acesta şi-au găsit rândul la citit. Şi cea mai frumoasă surpriză am avut-o de la această carte. După ce am mai citit încă vreo două traduceri în română a unor cărţi de Roald Dahl, iar traducerile acelea erau una mai groaznică ca alta, sincer nu am avut mari aşteptări de la traducerea acestei cărţi, ba chiar mă pregătisem pentru încă vreun cuvânt dubios, care nu are ce căuta printr-o carte de copii, strecurat cumva printre rânduri, dar de data aceasta am avut o surpriză frumoasă când am constatat că nu a fost cazul de aşa ceva. Aşa că am zis că ceva este în neregulă (dacă regula era să tot apară astfel de cuvinte) şi am descoperit cu bucurie că mai există în ţara noastră şi traducători buni şi că această carte a fost tradusă de altcineva. Aproape că îmi venea să dau petrecere de bucurie că traducerea a fost cum trebuie şi nu doar o ocazie a unui traducător să se dea mare cu arta lui în a traduce. Aşa că în această carte nimeni nu a mai aburcat nimic, nu s-au mai umplut vedre şi nici nu a mai sărit nimeni câţiva coţi în aer. Aşa că am sărit eu în sus de bucurie că, în sfârit, am descoperit o carte de copii aşa cum trebuie. Mi-a plăcut şi cartea în sine, acţiunea şi toate personajele (deşi la un moment dat începuseră să se înmulţească considerabil) şi m-am bucurat de o lectură perfectă.

Danny este un băieţel care şi-a pierdut mama când avea patru luni şi a fost crescut de tatăl lui. Însă viaţa lui era grozavă. Cei doi trăiau într-o rulotă, în spatele unei benzinării, iar tatăl lui Danny era şi mecanic. Astfel, până în momentul în care băiatul a ajuns la vârsta potrivită ca să intre la şcoală deja ştia pe dinafară să monteze şi să demonteze maşini, ba chiar să şi conducă. Viaţa lor era perfectă, deoarece Danny îşi iubea nespus tatăl, se înţelegeau de minune împreună şi se bucurau de viaţa pe care o duceau în rulotă. Însă, într-o noapte, Danny se trezeşte şi realizeză că tatăl lui lipseşte. Chestia asta îl sperie foarte tare, deoarece nu ştie unde poate fi şi după ce îl caută pe la benzinăriel, la atelier şi pe afară, se aşează pe treptele rulotei ca să îl aştepte, în cazul în care a plecat pe undeva. Şi aici este momentul în care aflăm cel mai mare secret al tatălui. Naratorul ne spune că toţi adulţii au secrete, aşa că şi tatăl lui avea unul. Iar secretul lui era unul mai neobişnuit: era braconier. Bunicul lui Danny fusese cel mai grozav braconier, descoperind moduri inedite de a prinde fazani, fără să fie prins la rândul său de cei care păzeau fazanii şi tatăl lui moşteniste această pasiune pentru braconaj. Copilul, înţelegând această pasiune a tatălui, îl încurajează să se mai ducă după fazani, iar tatăl este recunoscător pentru aceasta. În seara următoare, tatăl pleacă din nou, iar Danny se culcă, însă când se trezeşte, spre ziuă, şi vede că tatăl lui nu este în pat, intră în panică, ia o maşină a unui client din atelier şi pleacă în căutarea tatălui, pe care îl găseşte într-o groapă, săpată special pentru a pride braconierii. Danny îşi salvează tatăl şi cei doi pun la cale un plan prin care să se răzbune pe cel care i-a întins capcanele, furându-i toate păsările. Planul lui Danny este dus la capăt cu succes şi toţi oamenii din ţinut îl apreciază pentru ideea lui genială. După ce am terminat de citit cartea aceasta mi-am dat seama ce bine este să citesc o traducere frumoasă dintr-o limbă străină. Iar acţiunea şi personajele cărţii m-au uimit şi m-au ţinut cu sufletul la gură până în ultimul moment. Am adorat această carte şi sper să mai citesc altele asemănătoare.

Recomand cartea aceasta tuturor fanilor lui Roald Dahl, de toate vârstele, pentru că este o carte plină de suspans şi lucruri incredibile, celor care adoră cărţile pentru copii şi traducerilor frumoase din alte limbi, fiind una dintre cele mai uşor de citit şi plăcute cărţi pentru copii dintre toate cele citite de mine, dar şi celor care vor să se relaxeze cu o astfel de carte, pentru că este una deosebit de drăguţă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.