„Vara în care am spus doar DA” – Lindsey Roth Culli

Vara a trecut de ceva timp deja, dar, cel puţin din când în când, mă voi mai întoarce să vă povestesc despre cărţile pe care le-am luat cu mine peste tot şi pe care le-am citit cu mare drag vara aceasta. Aşa că astăzi vă voi spune câte ceva despre „Vara în care am spus doar DA”. Cu toţii ne dorim să spunem mai des DA, atunci când ne place ceva, când ne dorim ceva sau când primim câte o propunere. Vara asta am spus DA mării, soarelui, deserturilor delicioase, îngheţatei şi tuturor lucrurilor care mi-au făcut plăcere să le am în viaţa mea. Nu am refuzat nicio cafea fierbinte şi nicio ieşire în oraş cu fetele. Şi nu regret nimic! Când am citit titlul acestei cărţi, mi-am imaginat cât de mişto ar fi să avem curajul să zicem DA la orice, dar ceea ce nu mi-am dat seama şi abia pe parcurs am realizat este că nu este bine să accepţi lucrurile care simţi că nu sunt bune pentru tine, care merg împotriva firii tale sau îţi încalcă principiile după care ai ales să îţi ghidezi viaţa până acum. Aşa că această carte mi-a plăcut, deoarece am învăţat o mulţime de lucruri din experienţele trăite de personaje.

Rachel, personajul principal feminin al acestei cărţi, este fata perfectă, aşa cum orice părinte şi-ar dori: silitoare, cuminte, devreme acasă şi responsabilă. Ea ştie perfect ce vrea de la viaţa ei şi îşi urmăreşte ţelul fără oprire. Asta până când anul şcolar se termină şi îşi propune să dea o şansă tuturor lucrurilor pe care şi le-a refuzat în timpul şcolii. Mai mult decât atât, găseşte o carte care i-a aparţinut bunicii ei şi s-a hotărât să spună DA oricărui lucru. Astfel, cuminţica Rachel, începe să participe la petrecerile colegilor din liceu, să joace cu ei beer pong, ba chiar şi să plece din ţară. De asemenea, spune DA dragostei, acceptând să iasă la întâlnire nu cu unul, ci cu doi băieţi (în acelaşi timp). Dar, la un moment dat, Rachel îşi dă seama că unele lucruri ar trebui să nu le fi făcut şi începe să regrete deciziile luate. Păcat că asta se întâmplă atunci când pierde o mulţime de lucruri bune din viaţa ei, cum ar fi încrederea părinţilor şi dragostea celor din jur. Dar oare nu este prea târziu să repare tot ce a făcut greşit? Veţi afla dacă veţi citi cartea asta. Mie mi-a plăcut lecţia pe care ne-a dat-o cartea şi anume că orice în viaţă trebuie făcut cu moderaţie, pentru că excesele nu au fost niciodată prea grozave. Iar felul în care Rachel a aflat asta a fost suficient de dur, încât să regrete şi să îşi dorească să fie iarăşi ea însăşi, cea de dinainte. Greşelile ne ajută să învăţăm şi să ne maturizăm, iar felul în care familia lui Rachel a sprijinit-o şi a încercat să îi fie alături chiar şi atunci când le comitea, m-a impresionat foarte tare. Adolescenţa este o perioadă dificilă pentru oricine, copii şi părinţi, iar cartea asta ne-a arătat că Rachel s-a maturizat foarte mult în vara în care a ales să spună doar DA. În concluzie, cartea, dincolo de a fi o lectură destul de uşurică de vară, ne poate învăţa destul de multe lecţii de viaţă.

Recomand această carte celor care vor să ia în concediu o carte care să le aducă aminte de vară, o lectură care ne învaţă despre efectele alegerilor noastre, celor care vor să afle povestea unei fete care s-a maturizat, învăţând din greşeli, dar şi celor care se simt atraşi de titlu (şi, de ce nu, de copertă).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.