Sărbătorile de iarnă au trecut, am intrat într-un an nou, dar eu tot o să vă mai povestesc zilele astea despre încă vreo două-trei cărţi care au ca temă Crăciunul, pentru că am citit o mulţime de poveşti de acest gen şi vreau să vă împărtăşesc şi vouă câte ceva despre ele. Aşa că astăzi am revenit pentru a vă povesti despre „Un ultim dar de Crăciun”. După cum am mai spus şi cu alte ocazii, cărţile de Crăciun pe care le-am tot citit în perioada sărbătorilor au fost unele care pleacă de la o poveste tragică (moartea părinţilor, de obicei) şi apoi copiii cresc, dar urăsc sărbătorile, până ceva se petrece şi ajung să le aprecieze din nou. Cam pe acelaşi model a fost şi cartea aceasta, chestie care nu prea mi-a plăcut, dar, na, deja mă apucasem de ea şi eu am o încăpăţânare de a nu lăsa nicio carte până nu o termin, pentru că cine ştie ce se poate întâmpla şi să îmi schimb părerea pe parcurs. Iar cartea aceasta a fost pe lista mea de cărţi de citit anul acesta, pentru că tot încerc să termin cât mai multe cărţi cu această temă a Crăciunului, să fac loc în bibliotecă unor cărţi noi. Deşi deloc surpinzătoare, cartea aceasta a fost una dintre cele cu care mi-am ocupat timpul în ultima lună a anului, sperând să simt magia şi dragostea, chestie care s-a întâmplat, totuşi, într-o oarecare măsură.
De data aceasta o avem ca personaj principal pe Cassie, o fată a cărei părinţi au murit (nimic surprinzător până acum) şi care a rămas singură cu fratele ei, Tom, în custodia unei mătuşi, sora mamei, care nu s-a străduit deloc să stabilească niciun fel de relaţie cu nepoţii ei, deoarece o durea asemănarea dintre aceştia şi sora ei. Astfel, toată copilăria, Tom a avut grijă de sora lui, a iubit-o cât pentru toţi şi a protejat-o de toate relele. Cassie se îndrăgosteşte de prietenul cel mai bun al lui Tom, însă acesta face tot ce îi stă în putinţă să menţină o distanţă sigură între ei. Însă Tom are un accident şi moare, moment în care toată lumea lui Cassie se dărâmă. Pe de altă parte, Sam, prietenul cel mai bun al lui Tom, este cel pe care dă Cassie vina pentru moartea fratelui ei, iar acesta se simte extrem de vinovat. Cassie porneşte totuşi în căutarea indiciilor pe care fratele ei le-a lăsat înainte să moară, acesta fiind ca un ultim cadou de Crăciun de la el pentru ea (de unde şi titlul cărţii). Ceea ce este neaştaptat este felul în care această căutare o apropie pe Cassie din nou de Sam, iar cei doi se regăsesc şi încearcă împreună să dezlege indiciile primite. Acest ultim dar de Crăciun este, de fapt, unul care îi schimbă lui Cassie viaţa complet, pentru că, pe parcurs, îşi dă demisia de la job şi începe afacerea pe care şi-a dorit-o întotdeauna, ba chiar i-l aduce şi pe Sam în viaţa ei. Cum se termină această carte nu cred că este un secret pentru nimeni, mai ales că genul acesta de cărţi se poate termina doar cu o poveste de dragoste. Mi-au plăcut personajele, trăirile lor interioare intense, felul în care moartea lui Tom i-a apropiat pe toţi. Mi-am imaginat locurile pe unde a umblat Cassie şi mi-au plăcut imaginile pe care mi le-am făcut, dar cel mai mult am fost fascinată de hotelul pe care Cassie a ales să şi-l cumpere ca să aibă propria afacere. Deşi am fost tristă să citesc despre atâta moarte, povestea a fost una drăguţă, dar sper ca anul acesta să găsesc cărţi puţin mai diferite, care să nu pună moartea în acelaşi loc cu bucuria sărbătorilor şi magia Crăciunului.
Recomand această carte celor care vor să citească o poveste despre dragostea dintre doi fraţi, dragoste care rezistă chiar şi dincolo de moarte, celor care vor să citească o carte de dragoste, din aceea cum numai în cărţi poţi găsi, dar şi celor care nu se deprimă atât de uşor atunci când citesc o poveste tristă, despre pierdere şi regrete.