Deşi am ezitat să mă apuc de seria asta când am văzut câte volume are şi cât de mari sunt (şi cam greu de cărat cu mine peste tot), după ce l-am terminat pe primul volum, am rămas foarte curioasă de cum se vor desfăşura lucrurile în continuare (mai ales că m-a lăsat în suspans finalul primului volum) şi ce se mai poate întâmpla. Ei bine, dacă primul volum a fost ca un fel de introducere, cel de-al doilea este de o dinamică uimitoare. M-a ţinut prinsă încât nu mă puteam opri din citit, pur şi simplu când terminam un capitol îl începeam şi pe al doilea şi tot aşa până la sfârsit.
După ce au scăpat de pe insula lor, copiii deosebiţi împreună cu pasărea lor, Miss Peregrine, încearcă să găsească ajutor în alte bucle pentru că Miss Peregrine rămăsese în forma ei de pasăre fără să se poată schimba la loc. Trecând prin mai multe bucle şi găsind pe traseu tot felul de deosebiţi, până la urmă dau de Miss Wren, care îi ajută. Dar atunci când totul părea că se rezolvă, apare un alt pericol sau se întâmplă ceva neaşteptat. Deşi nu îmi plac cărţile în care sunt descrise războaie, cartea asta a fost scrisă atât de bine încât, descrierea Londrei distrusă de război sau bombardamentele în care au murit atâţia oameni nevinovaţi, a fost suportabilă. Şi mi-a plăcut cum, pe fundalul războiului, prietenia şi loialitatea copiilor deosebiţi au ieşit în evidenţă. Din nou au apărut prin carte fotografii cu personajele, doar că mai puţine decât în primul volum, dar la fel de interesante şi neobişnuite. Pe scurt, volumul doi este mai dinamic, tot timpul se întâmplă câte ceva şi din acest motiv mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut să trăiesc alături de cei zece copii atât momentele frumoase şi pline de speranţă, cât şi momentele de groază, pentru ca la final totul să se termine într-un fel neaşteptat.
O recomand tuturor celor care vor să citească o poveste captivantă şi foarte bine construită, despre aventurile şi peripeţiile trăite de nişte copii „deosebiţi”, celor cărora le place să citească cărţi cu şi despre copii şi celor în căutare de aventură în paginile cărţilor pe care le citesc.