Bazat pe zvonurile conform cărora Freud a avut o relaţie cu cumnata sa, romanul „Amanta lui Freud” a atras mulţi cititori. Nu pot să zic că m-am interesat vreodată de Freud şi teoriile sale, dar acest roman promitea să fie unul captivant şi plin de revelaţii, astfel încât am decis să îi dau o şansă. Nu pot zice că am regretat faptul că am citit această carte, dar nu este genul de roman pe care l-aş citi (doamne fereşte să-l recitesc) cu plăcere.
Cartea ne descrie situaţia tristă în care se afla Minna Bernays, o tânără inteligentă, dar necăsătorită, într-o perioadă în care acest lucru o dezavantaja. Fiind găzduită de sora ei, reuşeşte să se apropie de soţul acesteia, vestitul Freud. Probabil fascinat de atenţia pe care i-o acorda cumnata sa şi simţindu-se înţeles într-o lume în care teoriile lui era foarte controversate, Freud a încurajat o relaţie amoroasă cu Minna. Este o poveste de dragoste pe care nu aş putea să o numesc frumoasă datorită sfârşitului trist, unde loialitatea nu îşi prea are locul.
Trebuie să recunosc că la sfârşitul cărţii am rămas un pic confuză, nu ştiam ce să zic despre ce citisem. Este prima carte pe care atunci când am terminat-o nu ştiam să spun dacă mi-a plăcut sau nu. Dar pentru cei care vor să citească o poveste desfăşurată în Viena în secolul 19 şi mai sunt şi fascinaţi de Freud, cred că merge.
Mie cred ca mi-ar placea cartea asta, mai ales ca in liceu facusem o pasiune pentru cateva carti ale lui Freud… nu stiu ce intelegeam eu atunci din ele…:))
În carte mai interesantă era atitudinea lui Freud decât teoriile sale.