Dintotdeauna mi-au plăcut cărţile pentru copii şi mă bucur enorm când se mai publică câte una nouă, pe care reuşesc să o strecor printre ceea ce citesc de obicei. Şi, în timp ce mă plimbam printre cărţi (cum fac adesea), mi-au sărit în ochi la un stand literele mari şi strălucitoare care anunţau o carte inspirată de „Charlie şi fabrica de ciocolată” de Roald Dahl şi curiozitatea a învins. M-am apropiat şi am ştiut imediat că nu voi putea pleca de acolo fără această carte. Iar povestea despre cum am ajuns să iau această carte este una şi mai interesată, pentru că înainte de târg, având extrem de puţin timp pentru orice, din cauza unor probleme personale, nu prea aveam timp de stat pe reţelele de socializare. Dar, din întâmplare, am intrat într-o zi pe Facebook şi acolo era un concurs care avea ca premii vouchere de 100 ron pe care să îi cheltui la Bookfest. Am zis să particip şi eu, nici nu ştiu ce am scris pe acolo, că am făcut totul în grabă şi ghiciţi ce? Da, am câştigat unul dintre aceste vouchere. Când am văzut, tot din întâmplare, lista câştigătorilor nu mi-a venit să cred că mă aflam şi eu printre aceştia. Şi aşa am ajuns la târg şi mi-am zis că cea mai bună idee ar fi să cheltui acel voucher pe cărţi pentru copii. Poate vă întrebaţi de ce nu mi-am luat altfel de cărţi, ei bine, aşa am simţit atunci. Iar acum revin să vă povestesc despre „Wonka”, dar înainte vreau să vă zic că, la fel ca Wonka, să credeţi mereu în visurile voastre!
Willy Wonka era un băieţel extrem de special. El trăia împreună cu mama lui pe o barcă foarte mică şi erau foarte săraci. Dar, în fiecare an, mama lui strângea cinci boabe de cacao pentru a îi putea face de ziua micuţului Wonka un baton de ciocolată. Şi băieţelul a sperat că, atunci când va fi mare, va putea avea propriul său magazin la Galeriile Gourmet, alături de cei mai mari ciocolatieri ai vremii. Timpul a trecut, mama lui Willy a murit, iar acesta a plecat în lume, pentru a aduna cele mai bune ingrediente pentru ciocolata sa. Însă în prima zi a fost dat afară de la Galeriile Gourmet şi amendat. Fără un loc unde să doarmă şi fără niciun ban, a adormit pe o bancă, unde l-a găsit un domn extrem de şiret, care i-a promis cazare aproape pe gratis. Însă totul a fost o păcăleală a doamnei Scrubitt, şi Wonka a ajuns sclavul gazdelor sale. A doua vizită la galerii a fost la fel de oribilă, deoarece a atras atenţia, într-un mod negativ celor trei cei mai mari ciocolatieri ai vremii, care nu îşi doreau concurentă şi aveau propria mafie a ciocolatei. Wonka, deziluzionat, găseşte puterea să meargă mai departe, datorită micii sale colege de muncă, Noodle. Dar, până la urmă, împreună cu ceilalţi lucrători ai doamnei Scrubitt a reuşit să demaşte cartelul ciocolatei şi lucrurile au luat-o pe drumul cel bun pentru Willy Wonka. Cartea aceasta mi s-a părut una dintre cele mai bune cărţi pentru copii citită de mine în ultima vreme, pentru că este extrem de interesantă, m-a prins încă de la început şi am citit-o atât de repede, încât nici nu mi-am dat seama când s-a întâmplat. Mesajul pe care îl transmite este unul în care şi eu cred cu tărie şi anume: indiferent ce se întâmplă în viaţa noastră, dincolo de piedici şi obstacole, niciodată să nu uităm să visăm. Şi, de asemenea, visurile pot deveni realitate dacă credem cu suficientă tărie în ele. Sunt convinsă că lucrurile stau exact aşa şi ador cărţile care îi învaţă şi pe copii să se maturizeze cât mai târziu şi să nu uite niciodată de visurile lor, indiferent cât de grea devine viaţa.
Recomand această carte celor care vor să citească o frumoasă poveste despre împlinirea visurilor şi felul în care oricine poate schimba lumea, cu puţină inventivitate, o poveste plină de aventuri şi situaţii neprevăzute, cu nişte personaje care sunt puternice şi încrezătoare în forţele proprii. O recomand în egală măsură copiilor şi adulţilor, pentru că toţi putem avea câte ceva de învăţat din cartea aceasta!