Nici nu mai ştiu exact cum am ajuns să am cartea asta prin bibliotecă, dar ce ştiu sigur este că de abia aşteptam să o citesc. După primele două volume ale seriei „Fabian Risk”, am vrut să fac o mică pauză, dar imediat ce am avut ceva timp liber luna asta am ştiut imediat ce carte să iau la rând să citesc: „Minus optsprezece grade”. De fiecare dată când mă uit la cărţile scrise de Ahnhem mă gândesc: cum naiba o să car eu cărămida asta după mine peste tot prin oraş? Dar adevărul este că această „cărămidă”, chiar dacă are 600 de pagini, se citeşte foarte repede. Volumul anterior l-am terminat în doar trei zile, dar pe aceasta am ales să o savurez mai pe îndelete, deoarece tot stau pe acasă, aşa că merge citită încet, acordând o mai mare atenţie la detalii. Iar la Ahnhem detaliile fac diferenţa. Probabil că voi citi şi volumul patru într-un viitor nu foarte îndepărtat, însă din nou voi face o pauză între ele, nu de alta dar am şi o provocare de dus la capăt luna care vine. Luna aceasta provocarea am terminat-o în primele zile, aşa că am avut destul timp să citesc fix ce vreau eu din bibliotecă, şi aşa am ajuns să diminuez drastic teancul de cărţi care mă aştepta să îl încep. Bine că avem atâta timp liber zilele astea, aşa că recomandarea mea este să faceţi ce vă place, dar să nu uitaţi de cărţi, deoarece chiar dacă nu putem ieşi afară, putem evada şi vizita o grămadă de alte locuri şi alte lumi prin intermediul cărţilor, aşa că staţi acasă şi profitaţi de acest timp liber ca să citiţi.
„Minus optsprezece grade” începe cu o urmărire ca în filme dintre şefa Brigăzii de Omucideri din Helsingborg, Astrid Tuvesson, şi un şofer vitezoman de BMW. Această urmărire se termină exact cum se termină majoritatea urmăririlor, atunci când şoferii au viteză mare: cu o tragedie. BMW-ul plonjează de pe cheiul din portul Helsingborg, iar poliţista intră cu maşina într-o fântână şi se răstoarnă. Ceea ce descoperă poliţia este că la volanul BMW-ului se afla unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din domeniul IT din Suedia. Totul pare a fi un accident, până se examinează mai amănunţit cadavrul şi se descoperă că acesta era mort cu mult înainte de accindent şi nu oricum, ci prin îngheţare. Şi atunci toată lumea îşi pune întrebarea: cum un mort îngheţat a putut să conducă maşina. Fabian Risk şi cu colegii lui încearcă să pună detaliile cap la cap ca să afle ce s-a întâmplat şi cine l-a omorât pe omul de afaceri. Între timp, în Danemarca, Dunja Hougaard a reuşit să îşi găsească un job de poliţist şi trebuia să patruleze străzile împreună cu un coleg, însă atunci când mai multe persoane fără adăpost încep să fie omorâte în mod brutal, ea începe propria ei investigaţie şi cazul acesta o poartă atât prin Danemarca, cât şi prin Suedia, pe urmele criminalilor fără suflet. Îmi place la nebunie cum autorul le tot intersectează drumurile celor doi detectivi (Fabian Risk şi Dunja Hougaard), felul în care criminalii tot trec din Suedia în Danemarca şi înapoi şi mai ales femeile din aceste cărţi. Femeile în cărţile lui Ahnhem sunt puternice, gata oricând să lupte, chiar şi atunci când totul pare fără scăpare. Ele sunt o forţă. Un alt lucru care îmi place este că personajul principal, Fabian Risk, este descris ca un om normal, nu ca un detectiv cu super puteri. Într-adevăr, el are un fler al lui, ştie să citească un loc, dar este reprezentat în carte mult mai uman decât detectivii din alte cărţi. Acţiunea alertă nu m-a lăsat să mă plictisesc, ba chiar cu greu m-am desprins de cartea asta, că îmi venea să o citesc pe toată într-o zi, fără să o mai las din mână. Nu există ceva ce să nu îmi placă la cartea şi, de fapt, la seria asta, aşa că abia aştept să citesc şi următorul volum.
Recomand cartea asta celor care vor să citească un thriller bun, pentru că această carte vă va ţine cu sufletul la gură, celor care s-au speriat că nu e genul lor de carte sau că e prea groasă sau mai ştiu eu ce alte motive, ei bine, se citeşte repede, pentru că acţiunea e alertă, dar şi celor care vor să citească o carte al cărui final este atât de neaşteptat încât veţi da fuga să citiţi şi celălalt volum.