Prima carte pe care am citit-o, scrisă de John Green, a fost „Sub aceeaşi stea” şi sinceră să fiu, după ce am terminat-o, nu mi-am putut închipui că voi reveni vreodată să citesc şi altceva scris de acest autor. Însă într-o zi, în timp ce mă plimbam prin târgul de carte, am avut o curiozitate şi am întrebat-o pe o doamnă care vindea pe acolo ce carte mi-ar recomanda ca fiind cea mai bună dintre cele scrise de John Green. Iar aceasta, fără să ezite, mi-a recomandat-o pe aceasta. Cum curiozitatea a fost mai mare decât dezamăgirea iniţială, am luat-o acasă pe această carte şi a stat o veşnicie în bibliotecă, cam din aceleaşi motive ca cele pentru care nu am mai vrut să citesc nimic de acest autor. Dar am zis că este o prostie să judec un autor după o singură carte, aşa că i-am mai dat o şansă. Şi deşi pot să spun că am citit cărţi mai bune, totuşi aceasta nu a fost la fel de rea ca cea anterioară, ba chiar, în mod surprinzător, aş putea spune că mi-a plăcut. Deşi sceptică şi influenţată de părerea proastă pe care am avut-o despre „Sub aceeaşi stea”, pot înţelege acum de ce doamna care mi-a recomandat-o nu a stat pe gânduri în a o face.
Miles Halter este un adolescent ca oricare altul, deşi poate puţin mai singuratic decât alţi copii de vârsta lui şi are o pasiune neobişnuită, adoră să reţină ultimele cuvinte ale oamenilor faimoşi, ce au zis înainte să îşi dea ultima suflare, indiferent dacă au zis ceva memorabil sau pur şi simplu o prostie amuzantă. El pleacă la Culver Creek, o şcoală cu internat, deoarece doreşte să descopere misterele lumii, alţi oameni şi ceea ce numeşte Rabelais „Marele necunoscut”. Când ajunge acolo, el îşi face noi prieteni, printre care şi enigmatica Alaska Young, o fată care este şi ea elevă la aceeaşi şcoală şi de care se îndrăgosteşte imediat. Pe parcursul anului şcolar, copiii fac tot felul de trăznăi, farse şi glume şi se distrează pe cinste, alcătuind o gaşcă grozavă. Miles se apucă de fumat şi bea împreună cu prietenii săi, ba chiar Alaska îi găseşte o iubită, o fată pe care o includ în gaşca lor. Dar nimeni nu se aştepta la ceea ce a urmat, iar „Marele Necunoscut” pe care îl căuta Miles iniţial se dovedeşte a fi mai tulburător decât orice a trăit înainte de a îşi începe noua viaţi la Culver Creek. Deşi iniţial Miles mi s-a părut o alegere ciudată de personaj principal pentru o carte, până la urmă am ajuns să îl îndrăgesc, să aştept cu sufletul la gură următoarea lui ispravă şi la final să sufăr alături de el. Despre Alaska, fata care apare şi în titlul acestei cărţi, pot spune doar că nu a fost un mister doar pentru Miles, ci şi pentru mine ca cititor. De multe ori pe parcursul cărţii m-am întrebat care o fi faza cu fata aceasta, ce secrete o ascunde şi ce se va petrece mai departe, însă niciodată nu m-am aşteptat la ceea ce s-a întâmplat. Acţiunea a fost destul de alertă, am citit această carte destul de repede şi iată că, după atâta timp (am citit-o cândva prin martie), încă mai ţin minte extrem de multe detalii din ea, ceea ce spune multe. Cu siguranţă că voi mai reveni la John Green, acum că ştiu că a scris şi cărţi bune sau cel puţin nu la fel de triste ca „Sub aceeaşi stea”.
Recomand cartea aceasta tuturor adolescenţilor, deoarece este o frumoasă poveste despre maturizare, părăsirea casei părinteşti şi toate provocările cu care se poate întâlni cineva care trăieşte la internat, celor care vor să citească o frumoasă poveste de prietenie, care merge dincolo de orice limită, dar şi celor care vor să citească o carte drăguţă, deşi cam tristă despre o fată imprevizibilă şi misterioasă, dar şi amuzantă.