Anul acesta am de gând să termin de citit mormanul de cărţi care a pus stăpânire pe biblioteca mea după Gaudeamus, care apoi s-a mărit considerabil după Bookfest şi care mai apoi a pus stăpânire şi pe biroul meu, după nu ştiu ce promoţie de pe un site. Şi din acest teanc imens de cărţi pe care îl am de citit până la următorul târg de carte (la care presimt că se vor mai adăuga câteva cărţi pe parcursul anului) am ales cartea aceasta deoarece simţeam nevoia să citesc şi o poveste de dragoste. Toată vara am citit ba SF, ba fantasy, ba thriller şi mai nimic de dragoste, aşa că am zis că este momentul potrivit să mă apuc şi de o astfel de poveste. Mi se pare că vara este un anotimp potrivit să citesc acest tip de cărţi, deci nu a fost o alegere dificilă, coperta ducându-mă cu gândul la mare şi la zilele însorite de vară. Acum ce pot să vă spun pe scurt despre această carte este că a fost lectura perfectă: s-a citit uşor, chiar a fost drăguţă acţiunea, deşi pe alocuri povestea m-a întristat, personajele sunt încântătoare, fetele fiind atât incredibile, cum fac ele faţă greutăţilor vieţii, fără să se plângă prea mult şi toate astea pe un fundal plin de peisaje uluitoare din Franţa (aproape îmi vine să mă duc din nou în Franţa şi să vizitez aceste locuri descrise în carte, deoarece experienţa din timpul călătoriei mele acolo nu a fost una prea plăcută şi poate asta se datorează faptului că nu am văzut chiar ce era mai frumos de văzut pe acolo). Aşa că pot să vă zic că recomand cu căldură cartea asta celor care caută o lectură plăcută de vacanţă.
„Aici, acum, mereu” ne prezintă povestea lui Jess şi a fiului ei, William, care se duc în vacanţă la Chateau de Roussignol, un castel aflat in Dordogne, care a fost transformat în hotel de către tatăl lui William, Adam. Vizita aceasta are ca scop apropierea dintre William şi tatăl său, deoarece aceştia, locuind departe (William locuieşte în Anglia împreună cu mama lui, în timp ce tatăl lui trăieşte în Franţa), nu prea se văd. Jess este impresionată de tot ceea ce a reuşit Adam să realizeze acolo şi este fermecată de grădinile luxuriante, de superba piscină şi de mâncarea franţuzească delicioasă. Însă ceea ce o întristează foarte tare pe Jess este faptul că Adam are o altă iubită şi nu renunţă la obiceiurile sale nici măcar de dragul fiului lor. Dar, pe de altă parte, William ajunge să îl iubească pe tatăl său mai mult decât pe oricine altcineva şi ascultă de acesta şi este fericit doar atunci când este în preajma lui. Iar acesta este un lucru bun, deoarece Jess are un secret care o macină şi pe care nu vrea să îl dezvăluie nimănui, mai ales lui William. Finalul acestei cărţi este unul plin de speranţă şi mi se pare un final reuşit al unei poveşti de dragoste frumoase. Ce mi-a plăcut în cartea asta au fost personajele feminine, care sunt nişte femei luptătoare, luptând cu rutina, cu viaţa de familie, cu viaţa de mamă singură sau pur şi simplu cu trecerea anilor care le marchează cumva. Jess este o luptătoare de la început, deoarece ea trebuie să îşi crească singură copilul, deoarece s-a despărţit de Adam, atunci când William era foarte mic. Dar se luptă şi cu un secret care o macină, atât la propriu cât şi la figurat. Pe de altă parte, pe măsură ce povestea înaintează, m-am tot gândit la posibilităţi care i se deschideau în faţă, de la a avea un nou iubit, la a avea o nouă şansă la viaţă, dar nu toate aceastea nu am putut anticipa finalul, acesta fiind un alt plus din punctul meu de vedere. Deşi povestea a avut şi o întorsătură mai urâtă, finalul a fost perfect, întrezărindu-se o rază de speranţă şi având un mesaj super optimist. Genul acesta de cărţi optimiste mă fac să îmi doresc să nu se termine sau cel puţin să dau peste cât mai multe poveşti de acest fel. Per total, cartea aceasta a fost lectura perfectă pentru zilele călduroase de vară!
Recomand cartea aceasta celor care nu au plecat încă pe nicăieri în vacanţă, pentru că pot călători prin intermediul acestei cărţi într-o zonă superbă a Franţei, unde peisajele descrise fermecătoare, celor care adoră o poveste frumoasă de dragoste, dar care, ca orice poveste de acest gen, nu este doar cu lucruri bune, având şi suişuri şi coborâşuri, dar şi celor care vor să se bucure de o lectură uşoară, tocmai bună pentru zilele toride de vară.
Pingback: Ce am citit în 2019 – Ce citeşte miss-shady