Întotdeauna când am vrut să citesc o carte grozavă, am ales una dintre cele publicate la editura Epica. Această editură publică cărţi pe sufletul meu, genul acela care nu reprezintă o mare provocare să le citeşti, dar cu siguranţă că îţi va fi greu să le uiţi. Am citit atât de multe cărţi de la această editură, chiar şi cărţi pentru copii, şi niciodată nu am fost dezamăgită de ele. De data aceasta, pe lângă povestea de dragoste, care mereu apare prin cărţile astea, a apărut problema familiilor cu copii cu probleme. Deşi ca părinte o poţi da în bară în mii de feluri, mereu încerci măcar să nu îţi repeţi greşelile. Chestia asta am trăit-o şi eu în propria familie şi anumite chestii se îmbunătăţesc sau se întrăutăţesc atunci când vine vorba de cel de-al doilea copil. Acesta este un alt motiv pentru care ador cărţile de la această editură, deoarece tratează probleme de actualitate, de care se lovesc atât tinerii, cât şi adulţii şi descrie cum procedează anumiţi oameni, făcându-ne să realizăm unde greşesc şi unde fac ce trebuie. Având în vedere toate acestea pot spune că mi-a plăcut foarte mult cartea „Sfântul tuturor celor văzute şi nevăzute”, datorită subiectului în primul rând, dar şi personajelor şi poveştii. Am râs şi am plâns împreună cu personajele, am trăit fiecare emoţie, am simţit fiecare sentiment, atât pozitiv, cât şi negativ, iar din acest motiv consider că această carte mi-a îmbogăţit experienţa lecturii.
Sydney este o fată care a trăit tot timpul în umbra fratelui ei, care era cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai curajos şi cel mai bun băiat. Însă, într-o zi, acesta o ia pe o pantă a rebeliunii, intră într-un anturaj nepotrivit şi face anumite lucruri ilegale, iar în final ajunge să accidenteze cu maşina un băiat nevinovat, deoarece s-a urcat beat la volan şi este trimis la închisoare. Părinţii lor, simţindu-se vinovaţi pentru faptele fiului lor, încearcă să remedieze situaţia, punându-i reguli mai stricte lui Sydney, care niciodată nu le-a dat vreun motiv să se îngrijoreze şi niciodată nu a ieşit din cuvântul lor. Însă într-o zi, Sydney face cunoştinţă cu familia Chatham, o familie foarte diferită de a ei, fiind iubitoare, dar şi ieşită din tipare. Întâi ea se împrieteneşte cu Layla, a cărei familie deţinea o pizzerie. Prietenia acestora devine un colac de salvare pentru Sydney. Apoi, Layla o introduce în gaşca ei, din care face parte şi fratele ei Mac, de care Sydney se îndrăgosteşte iremediabil. Deşi este ajunge să fie considerată membră a familiei Chatham, ea suferă, deoarece părinţii o tot obligă să renunţe la şcoala la care voia să meargă, să facă muncă suplimentară după şcoală, totul ca să nu fie aproape de Mac, pe care nu îl considerau potrivit pentru ea. În final, părinţii lui Sydney realizează că au făcut o mare greşeală în ceea ce priveşte comparaţia pe care o făceau mereu între ea şi fratele ei. Povestea asta este una despre maturizare, despre descoperirea de sine a unei fete, care mereu a fost în umbra fratelui ei, fratele perfect din toate punctele de vedere, dar şi despre dragostea adevărată. Am adorat familia Chatham, pentru felul în care tratau viaţa şi îşi creşteau copiii, dar am avut foarte multe de învăţat şi din greşelile familiei lui Sydney, greşeli pe care le-am mai văzut şi prin alte familii, unele chiar şi în a mea. Consider că această carte este o lecţie de viaţă atât pentru tineri, cât şi pentru părinţi şi am trăit fiecare emoţie împreună cu personajele, pagină după pagină, până la final.
Recomand această carte tuturor adolescenţilor, dar mai ales celor care simt presiune părinţilor asupra lor, poate astfel vor putea să îi înţeleagă mai bine sau, dacă nu, măcar să nu reacţioneze prea urât atunci când aceştia greşesc, dar şi adulţilor, deoarece au multe de învăţat din greşelile familiei lui Sydney şi poate vor reuşi să evite să comită aceleaşi greşeli atunci când va fi vorba de proprii copii.