„Când mă vei întâlni” – Rebecca Stead

Rebecca Stead - Când mă vei întâlni
Rebecca Stead – Când mă vei întâlni

Nu se putea să las să treacă luna fără să citesc şi o carte de copii (de fapt am citit două), aşa că am aruncat un ochi printre cărţile de la editura Arthur pe care mi le-am luat anul trecut de la târgul Gaudeamus şi am ales această carte datorită titlului. Ba chiar acesta a fost şi motivul pentru care am cumpărat cartea asta: mi-a plăcut cum sună titlul. Am citit o mulţime de cărţi din colecţia „Smart” de la Arthur, însă am ajuns la concluzia că nu sunt chiar pe gustul meu, aşa că probabil ar trebui să mă las de cumpărat cărţi din această colecţie. Ceea ce mă aşteptam să fie o lectură uşoară, s-a dovedit a fi o întreagă ciudăţenie de carte (pentru că abia spre sfârşit am înţeles care este ideea cărţii ăsteia), astfel încât mi-am petrecut câteva zile bune citind-o. După cum am mai spus şi cu alte ocazii, ador cărţile pentru copii, îmi cumpăr o grămadă de astfel de cărţi la fiecare târg la care particip şi nu contează starea în care mă aflu, mereu sunt dispusă să mă refugiez în astfel de cărţi. Însă nu toate cărţile astea mi se par şi bune (poate şi faptul că am citit cărţi pentru copii care au ridicat standardele este unul dintre motivele pentru care nu îmi plac foarte multe dintre ele sau pentru care nu mi se par chiar potrivite pentru copii). În fine, ideea este că această carte, după ce m-a ţinut o vreme derutată despre ce se petrecea pe acolo, la final am ajuns să cred că mi-am pierdut vremea cu o carte care nu a meritat efortul.

„Când mă vei întâlni” este povestea Mirandei, o fetiţă de doisprezece ani. Ea trăieşte împreună cu mama ei şi cu iubitul acesteia şi încearcă să îşi ajute mama să se pregătească pentru o emisiune-concurs pe nume „Piramida de 20 000 de dolari”, la care mama ei participă pentru a câştiga premiul cel mare. Însă ea este şi o elevă, care îşi pierde cel mai bun prieten într-o zi când se întorc de la şcoală, pentru că acesta este bătut de un băiat care merge la aceeaşi şcoală cu ei şi mai apoi nu vrea să mai vorbească cu ea. Şi dintr-o dată ordinea firească a lucrurilor se schimbă. Ea începe să primească nişte bileţele misterioase de la cineva care îi spune ce se va întâmpla în viitor, informaţii care sfidează legile timpului şi spaţiului. Dar toate aceste bileţele o fac să înţeleagă că are un rol important de jucat într-o misiune de salvare. Cel mai mare mister este cine îi trimite bileţelele şi de ce. Însă pe măsură ce trec zilele şi îşi face noi prieteni cu care îşi petrece timpul, înţelege că lucrurile nu sunt tot timpul ceea ce par. Ea devine mai prietenoasă, încearcă să îşi înţeleagă şi să îşi ajute colegii şi totuşi are secrete pe care le ţine doar pentru ea, lucruri pe care nu le uită sau lucruri pe care le apără. Şi există şi momente în care, deşi se teme sau se simte ameninţată de anumite persoane, ea reuşeşte să îşi învingă fricile şi să meargă mai departe. Ei bine, până aici nimic greu de priceput sau grozave. Însă povestea asta are şi o latură obscură, cumva autoarea încearcă să ne facă să credem că există posibilitatea de a ne întoarce din viitor pentru a ne sacrifica pentru persoanele deosebite pe care le întâlnim în această viaţă. Cumva ideea asta de a ne putea întoarce în timp nu zic că este absurdă, mai ales că s-au scris multe cărţi pe acest subiect, însă într-o carte pentru copii, nu mi-a plăcut subiectul sau cel puţin nu mi-a plăcut felul în care a fost prezentat subiectul şi integrat în poveste. Dar această carte mi s-a părut deosebit de tristă şi nu mi-a plăcut, motiv pentru care mi-a luat câteva zile să o termin, deşi nu are atât de multe pagini şi capitolele sunt destul de scurte.

Recomand cartea aceasta celor care cred că ideea de întoarcere în timp este posibilă, celor care cred în prietenia adevărată şi celor care vor să citească o carte pentru copii care este, de fapt, o poveste tristă despre prietenie şi sacrificiu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.