Dacă tot a început luna februarie şi deja se văd inimioare roşii peste tot am zis să fiu şi eu în temă. Pe data de 1 februarie a avut loc lansarea cărţii „50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, lansare pe care nu am vrut să o ratez pentru nimic în lume, deoarece eram curioasă. Curioasă să aflu ce este nou şi special în legatură cu cartea asta. Despre lansare nu pot zice decât că mi-a plăcut pe jumătate (partea în care au prezentat cartea a fost frumoasă, partea în care doi actori au început să citească din carte a fost tristă, adică, de obicei, când îmi cumpăr o carte vreau să o descopăr eu, nu să îmi citească jumătate din ea alţii, dar în fine).
Ceea ce este uimitor în cartea asta este cum atâţia bărbaţi puternici, figuri cunoscute, îşi scriau sentimentele faţă de femeile din vieţile lor. Am aflat că Mozart o alinta pe soţia lui zicându-i „şoricuţa mea” şi că Napoleon Bonaparte era foarte drăgăstos cu soţia lui spunându-i: „Tot ce are legătură cu adorabila mea este de nepreţuit pentru inima mea care arde de dorul de a şti.” Cartea asta cuprinde o mulţime de scrisori organizate pe teme („Dragostea tandră”, „Nebun după tine”, „Proză pasională”, „Despărţiri dureroase”, „Foc şi gheaţă” şi „Dragoste interzisă”). Dar nu numai scrisorile bărbaţilor sunt prezente în această carte. Avem scrisorile Zeldei Fitzgerald către F.Scott Fitzgerald, Fridei Kahlo către Diego Rivera, Elisabetei I a Angliei către Thomas Seymour şi multe altele. Aş putea spune că în cartea asta găsim cele mai intime mărturii ale personalităţilor pe care le cunoaştem mai mult sau mai puţin.
Cartea asta trebuie savurată! Este o carte care dezvăluie atâtea sentimente încât o face lectura perfectă pentru februarie, luna dragostei. Dar exact cum a zis la lansare Marius Constantinescu, această carte nu este neapărat cadoul perfect de Valentine’s Day sau de Dragobete, deoarece în afară de dragoste vorbeşte de suferinţă, neîmplinire, dor, disperare, pierdere, mânie şi îndoială. Şi nimeni nu vrea să transmită ideea greşită perechii lui/ei, nu?