„Marele Gorsky” de Vesna Goldsworthy

Vesma Goldsworthy - Marele GorskyCând am văzut prima dată titlul acestei cărţi, mi-am adus aminte cu mare drag de romanul „Marele Gatsby”. Trebuie să recunosc că acesta a fost unul dintre puţinele romane pe care le-am citit cu drag în anul facultăţii, una dintre cărţile acelea pe care le citeşti şi îţi rămân toată viaţa în suflet. Dar acum o să vă vorbesc puţin despre „Marele Gorsky”, un roman interesant, dar totuşi parcă nu la fel de bun. Am participat la lansare şi am zis: „Cartea asta trebuie sa fie cea mai frumoasă carte pe care o voi citi anul acesta!” Părerile tuturor erau interesante şi a fost prezentată din nişte perspective unice. Dar, chiar după ce am citit-o, am rămas cu impresia că nu este mai spectaculoasă decât romanul lui F.S. Fitzgerald.

Romanul ne prezintă Londra secolului XXI, care este invadată de oameni de diverse naţionalităţi. Gorsky, un miliardar rus, încearcă să o cucerească pe iubirea vieţii lui, Natalia, alcătuind o bibliotecă impresionantă, plină de cărţi de colecţie şi manuscrise rare. Şi pentru asta îl găseşte pe Nikola Kimovic, un librar sărac, care îl ajută. Dar dragostea pentru Natalia este cea care îi grăbeşte moartea. Mi se pare un gest romantic ideea de a îi dărui o bibliotecă persoanei iubite şi poate de asta nu pot zice că este o copie ieftină a „Marelui Gatsby”, dar nu pot să zic că m-a impresionat. Poate pentru cei care nu au citit povestea lui Fitzgerald cartea o să li se pară un adevărat succes literar, însă eu am sentimente contradictorii.

O recomand celor care au citit şi vor să îşi aducă aminte de Gatsby, dar şi celor care caută o frumoasă poveste de dragoste, dintre o femeie care nu este deloc superficială şi un miliardar rus care şi-ar da toată averea pentru a o avea pe ea. Poate fi o lectură plăcută şi foarte interesantă pentru cei care nu au citit „Marele Gatsby” şi vor să îi de o şansă lui Gorsky să îşi spună povestea.

Acest articol a fost publicat în Cărţile mele și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns